Ha, betrapt! Ook bomen relaxen ’s nachts, zo claimen onderzoekers.
Je kent het wel: na een lange dag op het werk, plof je op de bank neer en laat je ledematen lekker hangen. En we blijken niet de enige wezens te zijn die dit doen: bomen kunnen er ook wat van. Zij laten hun takken lekker hangen wanneer zij het tijd vinden om uit te rusten, zo hebben Finse en Hongaarse onderzoekers onlangs ontdekt.
10 centimeter
Het team hield bomen in Oostenrijk en Finland nauwlettend in de gaten met behulp van laserstralen. Zo kon het achterhalen wat er gebeurde met hun takken wanneer de avond viel. De onderzoekers maakten elke tien minuten een scan van de bomen en ontdekten op deze manier dat de bomen hun takken met 10 centimeter lieten zakken wanneer het begon te schemeren.
De bomen lieten geleidelijk hun takken zakken en bereikten hun laagste positie enkele uren voordat de zon weer opkwam. Maar is dit slaap? Niet op de manier hoe wij slaap ervaren, maar het duidt wel op een dag-nacht-cyclus.
Waterdruk
Het laten zakken van de takken wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een verlies aan interne waterdruk in de cellen van de boom. Dit fenomeen wordt ook wel turgordruk genoemd. Door deze druk blijven takken vier overeind staan, maar de turgordruk vermindert wanneer fotosynthese grotendeels stopt. En dit is ’s avonds het geval.
Wanneer het zonnetje begint te schijnen, neemt de fotosynthese en daarmee de turgordruk toe en nemen de takken weer hun elegante positie aan. Morning, sunshine!
Bronnen: Frontiers in Plant Science, New Scientist