Lezer Daniël heeft het thuis soms zwaar te verduren. Zijn zusje vindt het leuk om hem in zijn ballen te schoppen, schrijft hij. Nu wil hij weleens weten waarom hij dan vergaat van de pijn.
Er zijn verschillende redenen waarom een trap in het laaghangende fruit zo vreselijk veel pijn doet. Ten eerste hangen de teelballen buiten je lichaam, waar ze geheel onbeschermd zijn door botten, spieren of een vetlaag. Een schop in je kruis komt daardoor onverzwakt en keihard aan.
Testikels gevoelig
Verder bevatten de ballen – en de liezen – ook nog eens heel veel zenuwuiteinden, waardoor ze erg gevoelig zijn. De teelballen ontstaan in de buik en dalen pas later af in de balzak, langs een streng vol bloedvaten en zenuwen. Daardoor trekt de pijn van een schop in je ballen zelfs door tot in je buik.
Moeder Natuur ontwierp de man natuurlijk niet op deze manier om hem te pesten: het heeft allemaal een functie. De spermacellen die in de teelballen worden gemaakt, kunnen alleen overleven bij een heel precies afgestelde temperatuur. Door ze op afstand van de rest van je lichaam houden, houd je de temperatuur aldaar perfect onder controle.
Prettige aanrakingen
En dat je ballen zo gevoelig zijn, heeft evolutionair gezien ook nut. Je zult ze automatisch goed beschermen tegen ongelukjes, wat je kans op nageslacht verhoogt. Een kleine troost: de gevoeligheid van de teelballen geldt niet alleen voor pijnlijke, maar ook voor prettige aanrakingen.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 7/2016, die je nog online kunt bestellen!
Tekst: Diana de Veld