Van al het licht dat je huid bombardeert, komt het 100 miljardste deel van buiten ons eigen sterrenstelsel, na een reis van miljarden jaren.
Wanneer je ligt te zonnebaden op het strand (het liefst ergens aan de Mediterrane kust; in Nederland werkt het weer momenteel niet echt mee), wordt je lijf bestookt met een triljard lichtdeeltjes, of fotonen, per seconde. Het grootste deel daarvan is afkomstig van de zon, maar 100 miljardste deel is afkomstig van ver buiten onze Melkweg. Dat blijkt uit metingen van het International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR).
Kosmisch bombardement
Die fotonen van ver zijn miljarden jaren geleden ontstaan in de kernen van verre sterren (5 miljard fotonen per seconde) of afkomstig van materie die met geweld in superzware zwarte gaten wordt gezogen (eveneens 5 miljard fotonen per seconde). Dat licht heeft dus nogal wat meegemaakt wanneer het ten onder te gaat tegen je huid.
Overigens kunnen die bij elkaar 10 miljard verre fotonen absoluut geen kwaad. Je zou biljoenen jaren moeten leven om schade te ondervinden van het kosmische ‘bombardement’.
Uv-beschermingsfactor 2
Bovendien heeft het heelal ook een ingebouwde ‘zonnebrandcrème’. De helft van de energie van ultraviolet licht van sterrenstelsels buiten de onze wordt voor het ons bereikt omgezet in licht van minder schadelijke golflengtes. Dat komt overeen met een uv-beschermingsfactor van 2.
Het onderzoek waar dit uit blijkt, is onderdeel van een project gericht op het begrijpen van de evolutie van energie, massa en structuur in ons universum. Het onderzoeksprogramma bestudeert hoe we van een gelijke verdeling van atomen in het vroege heelal gingen naar het ontstaan van het periodiek systeem en de veelvoud aan sterren, sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels.
Bronnen: Astrophysical Journal, EurekAlert! via ICRAR
Infographic: ICRAR, Dan Hutton