Tien jaar na An inconvenient truth van Al Gore proberen we antwoord te geven op de vraag: wat is nu écht de staat van ons klimaat? Adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen spreekt erover.
Op de kop af tien jaar geleden werd het klimaat de talk of the town. De reden: Al Gore’s docu An inconvenient truth, die de opwarming van de aarde heel effectief op de kaart zette. Dat zag je destijds ook terug in KIJK: zelf schreef ik bijvoorbeeld een groot artikel over allerlei wilde plannen om het klimaatprobleem op te lossen, alsmede een Complot!-aflevering over de beschuldigingen uit het klimaatsceptische kamp. En dat waren allesbehalve de enige klimaatverhalen die we in Gore’s kielzog publiceerden.
Loopgraaf
Daarnaast lasten we echter een klimaatpauze in. We vreesden dat de doorsnee-lezer een beetje klimaatmoe was geworden, terwijl degenen die het onderwerp écht aan het hart ging hun mening inmiddels in steen hadden gebeiteld. Ze zaten ofwel in de loopgraaf van de ‘alarmisten’ ofwel in die van ‘ontkenners’ – en een knappe jongen die ze daar nog uit kreeg.
Maar de tiende verjaardag van Al Gore’s noodkreet lijkt een mooi moment om de draad toch weer op te pakken. Want na al het gekibbel van de afgelopen jaren kun je als geïnteresseerde buiten de loopgraven haast niet anders dan je afvragen: hoe zit het nu écht? Had Gore met de kennis van nu gelijk?
Razend nieuwsgierig
Om die vraag te beantwoorden moet je te rade gaan bij deskundigen. Maar welke? Naïef zou je zeggen: laat wat prominente voor- en tegenstanders aan het woord en je krijgt een evenwichtig verhaal. Helaas dreigt dan de journalistieke valkuil false balance: als je beide kanten evenveel spreektijd geeft, wek je ten onrechte de indruk dat de meningen fiftyfifty zijn verdeeld. Daarnaast kun je je afvragen hoeveel je nu echt opschiet met een verhaal waarin vooral extreme standpunten tegenover elkaar staan.
In plaats daarvan wendde wetenschapsjournalist Marlies ter Voorde zich tot klimatologen die er net zo instaan als wij. Die dus geen enorme agenda hebben, maar gewoon razend nieuwsgierig zijn naar de precieze gevolgen van onze uitstoot. En dan blijkt dat er geen eenduidig oordeel te vellen is over Gore.
Oftewel: je moet An inconvenient truth zeker niet voor zoete koek slikken, maar het klimaatverhaal is ook allesbehalve afgeserveerd. Hoe ongemakkelijk die waarheid ook is voor mensen die al jaren comfortabel in hun loopgraaf zitten.
Deze redactionele column verscheen ook in KIJK 10/2016.