Van Nederland tot Frankrijk en van Duitsland tot China: veel landen hebben hun eigen taal. Maar wat is de oudste taal?
Op de intrigerende vraag Wat is de oudste taal? komen we meerdere antwoorden tegen. Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto). Maar praten deed de mens al tienduizenden jaren eerder dan schrijven, dus de alleroudste taal is het Soemerisch niet echt.
Sommige mensen antwoorden: het Baskisch. Daarmee bedoelen ze dan dat er in Europa al Baskisch werd gesproken lang voordat de sprekers van de andere Europese talen hier arriveerden. Dat klopt misschien, maar het zegt niets over de leeftijd van al die talen zelf. Bovendien bestaan er ook elders in de wereld, bijvoorbeeld in Papoea-Nieuw-Guinea, uiterst honkvaste groepen met stokoude talen.
De allereerste mensen die konden praten zullen Homo sapiens in Afrika zijn geweest – of misschien zelfs nog voorlopers daarvan. Maar hoe die oertaal klonk, valt niet meer te achterhalen. En een naam zal er destijds niet aan gegeven zijn.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Gaston Dorren