Soms gaan rookmelders, heel vervelend, ook ineens af als er geen brand is. Kan dit ook gebeuren als iemand net heeft overgegeven?
Midden in de nacht ging bij Rogier Groen de gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder af. Er bleek niks aan de hand, behalve dan dat Rogiers dochtertje Bobbi flink had overgegeven. Zijn vraag is dus: zitten er in braaksel stoffen waar een rookmelder op reageert?
Dodelijke gas
Een beetje melder detecteert niet alleen rookdeeltjes, maar heeft een tweede sensor aan boord om koolmonoxide (CO) mee op te sporen. Het apparaat slaat dus ook alarm als een slecht functionerende cv-ketel of een geiser dat geurloze en dodelijke gas uitstoot.
Wouter Puijk, technical salesmanager van Sprue Safety Products (in Nederland vooral bekend van de First Alert-melders), legt uit: “De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een elektrochemische gel. Daarin zit zwavelzuur dat als elektrolyt wordt gebruikt. Als de gel met koolmonoxide in in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie waardoor het goedje elektriciteit gaat geleiden.”
Koeienscheten
De gel reageert volgens Puijk niet alleen op koolmonoxide, maar ook op andere gassen. “We weten dat koolmonoxidemelders kunnen afgaan bij het schilderen, of het opladen van een accu in een afgesloten ruimte. En een CO-melden in een koeienstal is door het enorme aantal koeienscheten zeker geen aanrader.” De apparatuur blijkt namelijk onder meer gevoelig voor waterstof, isopropyl-alcohol, methaan en kooldioxide.
Vooral dat laatste gas kan ook door mensen worden geproduceerd. En aangezien de melder bij Rogier thuis recht boven Bobbi’s wieg hangt, zou het best kunnen dat bepaalde (zure) stoffen in het braaksel het alarm hebben geactiveerd.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!