Voetgangers kunnen vanaf vandaag de Dommel oversteken via een wel heel milieuvriendelijke brug.
Vanmiddag wordt een nieuwe voetgangersbrug officieel geopend voor het publiek op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. En niet zomaar een. Dit 14 meter lange bouwsel, van studenten verbonden aan verschillende Nederlandse universiteiten, is vrijwel geheel gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. De basis van de biobrug bestaat onder meer uit, jawel, hennep!
Vezels
Naast hennepvezels doen ook de gemakkelijk te verkrijgen vlasvezels dienst als basis voor de brug. Deze materialen worden aan elkaar ‘geplakt’ met behulp van PLA-schuim (polymelkzuur). Dit is een milieuvriendelijke vervanging van de kunststof polystereen.
Als de vezels eenmaal op hun plek blijven, wordt een vacuüm gebruikt om een biohars in de vezellagen te zuigen. Deze hars verhardt, waardoor de vezels nog meer met elkaar verbinden. Dit levert uiteindelijk een sterke, milieuvriendelijke brugligger op.
Sterkte van de brug
Voor wie bang is dat de brug hem of haar niet houdt: de studenten hebben afgelopen vrijdag getest of het bouwsel stevig genoeg was door het te belasten met vijfhonderd kilo per vierkante meter. En de brug stortte toen niet in, en zal dit dus waarschijnlijk ook niet doen als jij eroverheen wandelt.
De bedoeling is om de biobrug na de officiële opening vandaag om 16.15 uur een jaar te laten liggen. Ondertussen wordt met behulp van 28 ingebouwde sensoren gemeten hoe het er voor staat met het bouwwerk.
Bronnen: TU Eindhoven, New Atlas