De continenten bewegen zich door plaattektoniek over de aardbol heen. Hoe gaat dat verder in de toekomst?
De aardplaten zijn bezig een nieuw supercontinent te vormen, dat over ongeveer 250 miljoen jaar ‘af’ zal zijn. Over hoe dat continent eruit gaat zien, bestaan verschillende ideeën. In sommige voorspellingen blijven Europa en Amerika uit elkaar drijven zoals nu het geval is en botst Noord-Amerika uiteindelijk tegen China aan. Anderen denken dat zich in de Atlantische Oceaan een verandering voltrekt en dat Noord-Amerika uiteindelijk naar West-Europa toe zal komen.
Continenten
Intussen ligt Afrika op ramkoers met Europa en beweegt ook Australië zich naar het noorden: over 30 tot 50 miljoen jaar kun je naar Australië lopen en zal van de Middellandse Zee niets meer over zijn.
Of Zuid-Amerika en Antarctica mee gaan doen, verschilt weer per voorspelling. Volgens sommigen zit er een mantelpluim (heet materiaal dat uit de diepe aarde omhoog welt) in de weg en gaat die de continenten op hun huidige plek houden.
Pangea
Het nieuwe supercontinent heeft al een naam: Pangea Proxima (het volgende Pangea). Eerder was dit Pangea Ultima (het uiteindelijke Pangea), maar dat zou betekenen dat de tektoniek er daarna mee ophoudt. En dat verwacht niemand.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Marlies ter Voorde