De tentoonstelling Koninginnen van de Nijl neigt helaas meer naar degelijk dan naar sprankelend.
Vijf invloedrijke first ladies van het Oude Egypte: daar draait het om in de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl, nu te bekijken in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. Van het stel is Nefertiti zonder twijfel de bekendste naam bij het grote publiek. Maar ook Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertari hadden ten tijde van het Nieuwe Rijk (1539-1077 voor Christus) behoorlijk wat in de melk te brokkelen. Wat heet, sommigen van hen hadden het zelfs een tijdlang daadwerkelijk voor het zeggen in hun land.
Nagebouwde grafkamer
Helaas komen de dames niet écht tot leven in de tentoonstelling. Die draait vooral om spullen in vitrines en afbeeldingen aan de muren, voorzien van helder, maar ook vrij droge teksten. De audioguide, ingesproken door samensteller Olaf Kaper, lijdt aan hetzelfde euvel. Dit alles levert een wat ouderwetse museumervaring op, die je veel eerder zou omschrijven als degelijk dan als sprankelend.
Gelukkig bevat Koninginnen van de Nijl ook een onderdeel dat veel bezoekers wél zal bijblijven: een maquette én een nagebouwde kamer van de graftombe van koningin Nefertari, de echtgenote van farao Ramses II. Hier krijg je eindelijk het gevoel dat je even wordt meegenomen naar het oude Egypte – een gevoel dat we bij de rest van de tentoonstelling graag ook wat vaker hadden gehad.
*** | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden | entree volwassene € 12,50 | tot en met 17 april 2017
Beeld: Rob Overmeer (foto grafkamer)