Aangezien methaan lichter is dan lucht zou je dus zwaarder worden wanneer je een scheet laat. Klopt dit?
De gedachtegang van A.P. van Wensveen is: “Een scheet bestaat voornamelijk uit het gas methaan en dat is lichter dan lucht. Als je er een laat vliegen, wordt de vrijgekomen ruimte ingenomen door lucht. Dat is zwaarder, en dus neemt je lichaamsgewicht toe.”
Hap lucht
Dit is een grappig vraagstuk. Maar het idee dat de vrijgekomen ruimte door lucht wordt ingenomen, is buitengewoon onwaarschijnlijk. Je zou dan net op het moment suprême een hap lucht moeten inslikken, en dat vraagt een bijna onmogelijke coördinatie.
Nee, we kunnen er gerust van uitgaan dat het lichaam wat massa verliest: de massa van het ontsnapte gas. Maar word je daardoor lichter? Nee. Dat heeft te maken met de wet van Archimedes. Ons lichaam is namelijk omgeven door lucht en die levert een opwaartse kracht (al is die zo’n 800 maal kleiner dan in water). Die opwaartse kracht wordt bepaald door het volume van het lichaam, onafhankelijk van wat de samenstelling precies is.
Het feit dát er gas in zit, is dus bepalend, en niet welke soort gas dat is. Dus zolang het gas in je lichaam zit, maakt het je iets dikker en dat zorgt voor een grotere opwaartse kracht. Als je een scheet laat, krijgt je lichaam iets minder volume. Dan verlies je opwaartse kracht en word je een heel klein beetje zwaarder.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2017.
Tekst: Jo Hermans
Beeld: iStock
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!