Dit materiaal is heel klein, maar het tilt wel mooi 165 keer het eigen gewicht.
Stel je eens voor dat je 165 keer je eigen gewicht kunt tillen. Als je 70 kilogram bent, dan was je dus in staat 11.550 kilogram te sjouwen. Dat zijn ongeveer twee Aziatische olifanten. Gekkenwerk natuurlijk. Althans, voor ons. Want onderzoekers van de Rutgers University-New Brunswick hebben een nanomateriaal gemaakt dat dit wél kan.
Het materiaal weegt zelf slechts 1,6 milligram, maar kan gewichtheffen met een ‘halter’ van 265 milligram. En dit weet hij niet één keer voor elkaar te krijgen, maar honderden keren achter elkaar. Het wordt beschouwd als een actuator, een apparaat dat werkt als een spier en elektrische energie omzet in mechanische energie.
Nanosheets
De uitvinding van de Amerikaanse onderzoekers berust op de anorganische verbinding molybdeendisulfide. Dit goedje wordt vaak als poeder toegevoegd aan minerale oliën om motoren beter te kunnen smeren. Het is een gelaagd materiaal met sterke chemische binding ín de lagen en een zwakke bond tússen de lagen. De individuele laagjes kunnen dus makkelijk worden gescheiden.
En deze extreem dunne laagjes, ook wel nanosheets genoemd, kunnen worden gerangschikt op een flexibel materiaal. De sheets doen vervolgens dienst als elektroden. De toevoer en afvoer van ionen zorgt ervoor dat de dunne laagjes uitzetten en samentrekken en zo een kracht uitoefenen op het oppervlak van het materiaal, waardoor het gaat bewegen.
Door maar een klein beetje elektriciteit toe te voegen, was het materiaal al in staat 165 keer zijn eigen gewicht op te tillen. Gewichtheffers zouden er een moord voor doen.
Bronnen: Nature, Rutgers University via phys.org
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!