Komend weekend is het voor de dertigste keer Museumweekend in Nederland. KIJK heeft de tien interessantste wetenschapsmusea op een rij gezet.
Amsterdam: NEMO, wie kent het niet? Het grootste Science Center van Nederland staat in het teken van wetenschap en technologie. Je ontdekt vooral door te doen, maar dat betekent niet dat het alleen voor kinderen interessant is. Tijdens het museumweekend is toegang gratis en is NEMO open van 10.00 tot 17.00 uur.
Delft: De techniekstad heeft tegenwoordig ook een Science Center, waar je kennis kan maken met de wereld van wetenschap en techniek. Het museum is continu in beweging, net als de wetenschap zelf. Komend weekend krijg je € 1,50 korting op de entree, daarnaast is de rondleiding ‘Amazing Technology Tour’ gratis. Het museum is open van 11.00 tot 17.00 uur.
Den Haag: In Museon is van alles te ontdekken over de interactie tussen mens en natuur, en over hoe de grootste wetenschappelijke ontdekkingen onze levens hebben beïnvloed. Museon biedt dit weekend 50 procent korting op de toegangsprijs en is open van 11.00 tot 17.00 uur. Zondag worden er experimenten uitgevoerd, zoals het maken van stikstofijs.
Groningen: In het Universiteitsmuseum kun je terecht voor tentoonstellingen over computergeluiden, moving machines en een andere kijk op het conserveren van organen. Daarnaast biedt de vaste collectie een klassieke museumzaal en de spreekkamer van Aletta Jacobs. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en toegang is gratis.
Haarlem: Wat is ‘gek’ en wat is ‘normaal’? En hoe ging Nederland daar door de eeuwen mee om? Dat zijn vragen die in het Dolhuys centraal staan. Het gehele weekend is toegang gratis en zijn er verscheidende rondleidingen, onder andere door de Regentkamer (normaal gesproken gesloten voor het publiek). Het museum is geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Hilversum: In de mediastad krijg je in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid € 2,00 korting op de entree. Je bent welkom om tussen 10.00 en 17.30 uur alles te ontdekken over de wereld van televisie, radio, film en muziek. Kijk je favoriete programma’s van vroeger, doe een screentest voor een soap of stel je eigen journaal samen.
Leiden: De werking van ‘het systeem aarde’ staat centraal in het Nationaal Natuurhistorisch museum Naturalis. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen over de triceratops schedel en walvissen. Tijdens het museumweekend is toegang gratis en zijn er speurspellen en verhalen. Het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur.
Maastricht: Ook het Natuurhistorisch Museum Maastricht doet mee met het museumweekend. Het museum richt zich vooral op de geologie en de biologie, maar kijkt ook naar de interactie met de mens. Je bent welkom tussen 14.00 en 17.00 uur, toegang is gratis, en bovendien ‘ontzamelt’ het museum middels een uitdeelkist.
Utrecht: Voor wie alles wilt weten over treinen en de spoorwegen, is het Spoorwegmuseum een aanrader. Kijk rond in het oude maliebaanstation, leer over de ontdekking van de stoommachine en ontdek de verschillende beroepen rondom de spoorwegen. Het museum is open van 10.00 tot 17.00 en dit weekend is toegang gratis tussen 15.00 en 17.00 uur.
Utrecht: In Utrecht kun je ook een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum, waar alles om wetenschap draait. In het kennislab kun je ontdekken hoe wetenschap werkt, in het jeugdlab kunnen kinderen zelf experimenteren. Daarnaast zijn er vaste tentoonstellingen zoals het rariteitenkabinet. Het hele weekend gratis toegang van 14.00 tot 17.00 uur.
Beeld: Nederlandse Museumvereniging