Al jaren stijgen de zelfmoordcijfers in Nederland. In 2016 was het aantal suïcides zelfs hoger dan ooit. We vroegen klinisch psycholoog Ad Kerkhof hoe dat komt – én wat we eraan kunnen doen.
Steeds meer Nederlanders plegen zelfmoord. Waarom?
Tot 2007 was er jarenlang een daling van het aantal suïcides, maar sinds 2008 is er inderdaad juist een enorme stijging waar te nemen. De periode van die stijging valt samen met de economische crisis. Ook rond de economische crisis van 1980 was er een groei in de suïcidecijfers. Het lijkt er dus sterk op dat die twee iets met elkaar te maken hebben.
Praten beschermt tegen zelfmoord?
Vaak wel, ja. Dat verklaart mede waarom vrouwen minder suïcide plegen dan mannen: vorig jaar pleegden in Nederland 1279 mannen suïcide, tegenover 615 vrouwen. Want wat doen mannen als ze problemen hebben? Inderdaad: drinken. En wat doen vrouwen als ze problemen hebben? Inderdaad: praten.
Maar vrouwen doen wel meer zelfmoordpógingen dan mannen
Vrouwen kunnen over het algemeen beter omgaan met ziekte dan mannen. Ze zijn vaker depressief en vaker suïcidaal – maar blijven daar sterker onder. Bovendien is een suïcidepoging zonder dodelijke afloop niet per se hetzelfde als een mislukte suïcide. Soms wel, maar meestal zijn het verschillende dingen. Suïcidepogingen van vrouwen zijn vaker dan suïcidepogingen van mannen een uiting van machteloosheid, een appèl aan anderen, een cry for help. Die hulpkreet is doorgaans belangrijker dan de doodswens. Maar goed, zelfmoord heeft dan ook niets met de dood te maken.
Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 11/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 oktober tot en met 15 november.
Tekst: Rik Peters
Beeld: iStock/Getty Images
Meer informatie:
- YouTube: Waarom willen sommige mensen dood?
- Welke soldaten doen het vaakst een zelfmoordpoging?
- YouTube: 13 Reasons Why trailer
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!