Stress voor een belangrijke vergadering of een examen dat je af moet leggen? Geen zorgen, druk je neus even in het shirt van je partner en je kalmeert weer.
Je ziet het in genoeg series of films voorbij komen: mensen die een gedragen shirt van hun afwezige vriend of vriendin om een kussen wikkelen en daar vervolgens mee gaan slapen. Want daar zit de geur van je wederhelft in, en dat is fijn.
Ja, ben jij ook zo iemand? Ga dan vooral zo door. Want nieuw onderzoek suggereert dat het ruiken aan een shirt van je levensgezel je stressniveau verlaagt.
Shirts invriezen
Om tot deze conclusie te komen, hadden onderzoekers van de University of British Columbia 96 heterokoppels uitgenodigd. De mannen kregen een schoon T-shirt dat ze 24 uur lang moesten dragen. Hierbij mochten de kerels geen lichaamsproducten gebruiken als deo of parfum.
Ook was het verboden om te roken en bepaalde voedingsmiddelen te nemen die hun lichaamsgeur konden beïnvloeden. De shirts werden na 24 uur verzameld en ingevroren om de geur te behouden.
Snuffelen
Vervolgens kregen de vrouwen drie verschillende shirts voorgelegd waaraan ze moesten ruiken: een ongedragen exemplaar, een shirt dat hun partner had gedragen, en een shirt dat een vreemde aan had gehad. De dames kregen niet te horen welk shirt ze hadden gekregen.
Na te hebben gesnuffeld aan de verschillende T-shirts ondergingen de vrouwen verschillende stresstests, zoals een (nep) sollicitatiegesprek en een wiskundeopdracht. Daarnaast moesten de dames aangeven hoe gestrest ze zich voelden en werd er een speekselmonster afgenomen om het cortisollevel (cortisol is een stresshormoon) te meten.
Goed geraden
Wat bleek? Vrouwen die aan het shirt van hun vriend hadden geroken, ervoeren veel minder stress. En wanneer ze ook nog eens juist hadden geraden dat het om hun partners T-shirt ging, was het cortisolniveau ook meetbaar lager.
Dit laatste suggereert dat het stress verlagende effect wordt versterkt wanneer vrouwen weten dat het om het shirt van hun metgezel gaat. Bij het ruiken aan het kledingstuk van een vreemdeling werd overigens het tegenovergestelde gezien: het cortisollevels steeg.
Waarom de vrouwen waren toegewezen aan de ‘ruikgroep’? Dat is, omdat vrouwen een beter reukvermogen hebben, zo beweren de onderzoekers. Toch zou het interessant zijn om uit te zoeken of het tegenovergestelde ook waar is: ervaren mannen minder stress wanneer ze aan een shirt ruiken dat door hun vriendin is gedragen? En hoe zit het met homoseksuele koppels? Genoeg onbeantwoorde vragen dus.
Evolutionair bepaald?
Toch vindt cognitief psycholoog Mariska Kret (Universiteit Leiden) het een interessante studie. “Het onderwerp geur en feromonen is erg opkomend in de mensenliteratuur, maar een oude bekende in de biologie. Mensen zijn erg visueel ingesteld, maar dat betekent niet dat olfactory information (info krijgen via geuren) niet wordt verwerkt door onze hersenen. Zelfs als we ons niet bewust zijn van deze informatie kan het invloed hebben op hoe we ons voelen of op onze beslissingen.”
“Ik hoop dat hier meer onderzoek naar gedaan gaat worden en het liefst in verschillende diersoorten. Gibbons vormen ook paartjes, net als zwanen. Werkt het bij hen net zo? Is dit een evolutionair oud systeem? Een interessante vraag, want bonobo’s en chimpansees (naaste verwanten) vormen geen paartjes.”
Wordt (hopelijk) nog vervolgd!
Bronnen: Journal of Psychology and Social Psychology, University of British Columbia, New Atlas
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!