Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: platwormen nemen het brein van deze mier over.
Hoewel deze rubriek ´Picture Perfect´ heet, bevindt deze mier – van wie het brein op bovenstaande foto is te zien – zich niet bepaald in een perfecte situatie. In de hersenen van het dier zijn namelijk parasitaire platwormen gedrongen die de mier kunnen omtoveren in een ‘zombie’. Onderzoekers van het Natural History Museum, Londen slaagden erin het tafereel met een micro-CT-scanner in beeld te brengen.
Slakkenslijm
De platworm (Dicrocoelium dendriticum) heeft een bijzondere levenscyclus. Hij begint zijn leven als eitje in de stront van vee. Wanneer een slak zich tegoed doet aan deze mest, komen de eitjes in zijn darmkanaal terecht. Vervolgens kruipen de larven uit de eitjes en ontwikkelen zich verder. Ze verlaten het lichaam via het slijm van de slak.
Wanneer een mier zo´n slijmbal oppeuzelt – nee wij moeten er ook niet aan denken – wurmt de platworm zich een weg naar het mierenbrein, naar het deel dat zijn kaakspieren bestuurt. De parasiet die rood is gekleurd op onderstaande foto is het meest in de buurt van dit gebied. Eenmaal daar zorgt de platworm er met behulp van mind control voor dat de mier zijn kaken om een grasspriet of bloemblad klemt.
Volgende gastheer
Vervolgens kan het slachtoffer gemakkelijk worden opgegeten door een herbivoor en kunnen de platwormen het lichaam van de mier verlaten en verder groeien in hun grotere gastheer. The circle of life. Maar wel een bizarre.
Bronnen: Natural History Museum, Livescience
Beeld: Copyright Trustees of the Natural History Museum 2018
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!