Een computer met een glazen bol zul je gelukkig niet snel zien. Toch kan dit algoritme een paar minuten in de toekomst ‘kijken’.
De perfecte kelner in een restaurant weet wanneer je toe bent aan een kopje koffie. Voordat je hem kunt roepen om hierom te vragen, staat hij al naast je met een dampende kop. Dat komt doordat mensen – tot een zekere hoogte – gedrag kunnen voorspellen. Onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben getracht dit talent ook computers aan te leren en daar zijn ze (voor een deel) in geslaagd.
Lees ook:
- Algoritme vertelt wanneer je koffie moet drinken
- Lees nooit meer een hele privacy-overeenkomst met Polisis!
Blik in de toekomst
Software die enkele secondes ‘in de toekomst kan kijken’, bestaat al. Maar de Duitse computerwetenschappers willen meer: een computer die minuten ver de toekomst kan zien of – beter nog – uren. Uren zal nog wel even duren, maar software leren om minuten vooruit te kijken, is de onderzoekers nu gelukt.
Om dat te bereiken, trainden de onderzoekers software om te raden wat een chef zou doen door veertig video’s te laten zien van mensen die een ontbijt of een salade maakten. Elk filmpje duurde zo’n 6 minuten en bevatte gemiddeld twintig verschillende acties. De video’s bevatten ook nauwkeurige details over wanneer de actie begon en hoelang hij duurde.
Saladevideo’s
Vier uur lang heeft een computer deze saladevideo’s ‘bekeken’. Op deze manier leerde het algoritme welke acties op elkaar volgden en hoelang ze duurden. Dit is natuurlijk niet de beste manier van aanpak: elke chef hanteert immers een andere bereidwijze. Bovendien kan de volgorde van acties variëren, afhankelijk van het recept.
Vervolgens testte het team hoe succes het leerproces was. De onderzoekers toonden de computer een volledig nieuwe video van een andere chef die een soortgelijke maaltijd bereidde, en analyseerden of en hoe het algoritme de volgende stappen en de duur daarvan raadde.
Dat ging nog best goed: in 40 procent van de gevallen had het algoritme het bij het juiste eind; hij raadde het verloop van het filmpje goed. Maar hoe verder de computer in de toekomst moest kijken, hoe lager dat percentage werd. Wanneer hij langer dan drie minuten vooruit moest kijken, had de computer het nog maar in 15 procent van de gevallen juist.
Er werden wel strenge eisen aan het algoritme gesteld: de prognose werd alleen als correct beschouwd als zowel de activiteit als de timing perfect waren voorspeld.
Minority Report
Er is nog een hoop werk te doen voordat voorspellende software echt zal werken. En misschien moeten we daar ook maar blij om zijn. Je wilt toch niet dat de wereld eruit gaat zien zoals in Steven Spielbergs film Minority Report met robots die de toekomst foutloos kunnen voorspellen.
Bronnen: University of Bonn via EurekAlert!, ScienceAlert
Beeld: Andriy Popov/123RF
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!