Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een zeshoekig wolkenpatroon op de noordpool van planeet Saturnus.
In 1981 werd door de missie van het Voyagerprogramma een enorm zeshoekig wolkenpatroon van zo’n 30.000 kilometer breed (de aarde past er twee keer in) ontdekt op de noordpool van Saturnus dat bekendstaat als een hexagoon. Nu lijkt er sprake te zijn van een tweede hexagoon, honderden kilometers hoog, die zich wat hoger in de atmosfeer van de gasreus bevindt. Dat weten sterrenkundigen dankzij ruimtesonde Cassini.
Bedankt weer!
Het is alweer bijna een jaar geleden dat Cassini ‘zelfmoord pleegde’ (een maand voor zijn twintigste verjaardag) door zichzelf recht op Saturnus af te vuren. Maar dat betekent niet dat we niks meer aan het ruimtescheepje hebben. Sterker nog, uit gegevens van de internationale Cassini-missie is nu gebleken dat er een ongewone vortex circuleert honderden kilometer boven de wolken in de stratosfeerlaag van Saturnus’ atmosfeer. En die ziet er (na wat kleurbewerkingen) zo uit:
De hexagoon lijkt op de andere, eerder ontdekte zeshoekformatie, ook gelegen aan de noordpool van Saturnus, maar dan lager in de atmosfeer. Hoe en of deze bizarre ‘zeshoekstormen’ met elkaar verbonden zijn, is alleen nog niet bekend. Maar toch, bedankt weer, Cassini!
Bronnen: Nature Communications, Live Science
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!