Wetenschappers hebben een minuscule robotrups gemaakt die met zijn honderden pootjes in elke holte van je lichaam zou kunnen rondkruipen.
In de toekomst zou het in je lichaam weleens kunnen wemelen van de zwemmende en kruipende minirobots. Ze leveren geneesmiddelen af waar nodig en hechten wondjes. Onderzoekers van de City University Hong Kong hebben een mini-robotrups ontwikkeld die daar met zijn honderden wriemelende pootjes perfect tussen zou passen.
Elektromagnetisch veld
Het ontwerp van het robotje is niet willekeurig gekozen. Het team bestudeerde eerst tientallen op de grond levende beestjes, met twee, vier, acht of meer poten. Hierbij bleek de verhouding tussen pootlengte en de afstand tussen de pootjes erg van belang voor de efficiëntie van het voortbewegen. Een verhouding van 1 op 1 kwam het meeste voor en dus kreeg de robotrups diezelfde verhouding.
De millirobot is gemaakt van siliconen en werd uiteindelijk 17 millimeter lang, 7 millimeter breed en bijna 1 millimeter dik. Wanneer er een elektromagnetisch veld op de robotrups wordt gezet, begint hij te bewegen. Hoe hoger de frequentie van het veld, hoe sneller het robotje ‘kruipt’.
Waggelen
Dit ‘kruipen’ kan op twee manieren plaatsvinden. Het voorste gedeelte van het ‘lichaam’ kan steeds omhoog worden getrokken, waardoor hij zichzelf voortsleept. Alle linker- en rechterpoten kunnen afwisselend worden opgetild. Op die manier begint de robotrups als het ware te waggelen.
In testen wist het robotje over obstakels te klimmen die veel hoger waren dan hijzelf. Dat deed hij door zichzelf met bijna 90 graden op te richten. Dat is handig wanneer de robotrups zich moet voortbewegen op ongelijk terrein, zoals in de maag en darmen. Verder kan de millirobot tot zeker 100 maal zijn eigen gewicht dragen.
Biologisch afbreekbaar
De onderzoekers gaan nog meer vormen en maten van de robot testen. Ook hopen ze de robotrups van biologische afbreekbaar materiaal te kunnen maken. Het robotje verdwijnt dan vanzelf, wanneer zijn taak in het lichaam erop zit. Durf jij het aan, zo’n wriemelende robotrups in je lijf?
Bronnen: Nature Communications, City University Hong Kong via Science Daily, New Atlas
Beeld: City University Hong Kong
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!