Soms kom je ideeĂ«n tegen waarop je alleen maar âhĂš?â kunt zeggen.
ĂĂ©n april is het nog lang niet, maar het plan om straatverlichting in de Chinese stad Chengdu te gaan vervangen door een tweede âmaanâ klinkt zacht gezegd âvergezochtâ. Toch zou dat in 2020 het geval moeten zijn, zo melden verschillende Chinese mediaplatformen waaronder Peopleâs Daily â een van de grootste kranten van het land.
Lees ook: De ‘verhoogde’ bus van China was oplichterij
Reflecterende satelliet
De nepmaan â een maanvormige satelliet â zou met behulp van een speciale coating âs nachts zonlicht reflecteren. Dat weerkaatste licht zou fel genoeg zijn om een gebied met een diameter van zoân 10 tot 80 kilometer te verlichten Ă©n de huidige straatverlichting te vervangen.
Het idee voor de tweede maan, die in Chengdu (de hoofdstad van provincie Sichuan in het zuidwesten van China) moet gaan komen, zou geĂŻnspireerd zijn op een uitspraak van een Franse kunstenaar. Naar verluidt stelde die zich voor hoe het zou zijn om een âketting van spiegels boven de aarde op te hangen die zonlicht weerkaatst, en zo de straten van Parijs het hele jaar verlichtâ.
Schadelijk
Allemaal leuk en aardig, maar op het âwaaromâ lijkt niet Ă©cht een antwoord te zijn – behalve dat het âgeld zou besparenâ. Vragen genoeg, want ook details over bijvoorbeeld afmetingen, locatie, kosten, enzovoorts, worden eigenlijk niet gegeven. En dat is bijzonder, want volgens Wu Chunfeng, hoofd van het Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co., Ltd, die afgelopen week het plan aankondigde, zou er al jaren aan de verlichtende satelliet gewerkt worden.
En is een nepmaan ĂŒberhaupt wel een goed idee? Lichtvervuiling is een groot probleem en het effect van een tweede, altijd volle âmaanâ op de natuur en Chengduâs inwoners ook zou weleens heel vervelende gevolgen kunnen hebben. Denk alleen al aan wat dat constante licht met je dag-nachtritme doet.
Broodje aap?
Zeg nooit nooit, maar wij kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er over twee jaar een extra âmaanâ aan de nachtelijke hemel van Chengdu zal staan. En we zijn niet de enige; ook de lezers van Peopleâs Daily hebben hun twijfels.
âZoals andere, maffe aankondigingen uit China (kennen jullie de âverhoogdeâ bus nog?) gaat dit nooit gebeurenâ, zegt ene David. Hij verwijst daarmee naar een eerder, âambitieusâ plan; een verhoogde bus waar autoâs onderdoor zouden kunnen rijden om zo het fileprobleem tegen te gaan. Liep uit op een fiasco, overigens.
Bronnen: IFLScience, Live Science, The Guardian, Peopleâs Daily, CIFNews
Beeld: Pixabay CC
Ben je geĂŻnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!