De Amerikanen hebben het niet meer het nakijken. De Verenigde Staten hebben eindelijk de twee snelste supercomputers ter wereld.
China en Amerika zijn al jaren verwikkeld in een computeroorlog; beide landen willen maar wat graag de snelste supercomputer bezitten. China stond geruime tijd op nummer één en twee met de Sunway TaihuLight (piek van 125 petaflops) en de Tianhe-2-supercomputer (34 petaflops) respectievelijk.
Maar nu zijn het de Verenigde Staten eindelijk gelukt het land van de troon te stoten. De TOP500-lijst – waarin de vijfhonderd snelste supercomputers zijn opgenomen – is namelijk gepubliceerd en Amerika bezet de eerste én de tweede plek.
Lees ook: De tien sterkste supercomputers ter wereld
Twee tennisbanen
We schreven in juni al dat het Amerikaanse ministerie van Energie een nieuwe supercomputer heeft gelanceerd. De Summit – zoals het monster heet – is onder andere met IBM en Nvidia ontwikkeld en bevindt zich in een faciliteit in het Oak Ridge National Laboratory (ORNL).
De Amerikaanse supercomputer is gemaakt van ongeveer 37.000 processors en neemt evenveel ruimte in beslag als twee tennisbanen. En ja, het kost een hoop water om hem te koelen: bij een piek van 15 megawatt is per minuut 15.000 liter water nodig.
Het gevaarte kent een pieksnelheid van 200 petaflops. Met andere woorden: de computer kan maar liefst 200 biljard (!) berekeningen per seconde uitvoeren – dat is ongeveer een miljoen keer sneller dan een normale thuiscomputer.
Maar tijdens de zogenaamde LINPACK-test, die de TOP500-lijst gebruikt om te beoordelen hoe snel een supercomputer berekeningen kan uitvoeren, behaalde de Summit een snelheid van 143,5 petaflops. En dat was genoeg voor de eerste plek.
Super-supercomputer
Wat deze supercomputer (met een geheugen van zo’n 10 petabyte, oftewel 10.000 terabyte) overigens zo uniek maakt, is waarvoor hij is ontworpen. In tegenstelling tot andere supercomputers is Summit met name gericht op kunstmatige intelligentie. De computer is uitgerust met 28.000 grafische processors die zijn geoptimaliseerd voor machine learning-algoritmes.
Met Summit kunnen onderzoekers machine learning toepassen op problemen in onder meer de astronomie, scheikunde en biologie. De supercomputer zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om telescoopbeelden te analyseren, voor complexe DNA-analyses of om de structuur van eiwitten te achterhalen.
Zilver
Op de tweede plek staat computer Sierra, die ook gebruikmaakt van de technologie van IBM. Tijdens de test van de TOP500-lijst behaalde die supercomputer een score van 122,3 petaflops. Op nummer drie en vier staan de winnaars van vorig jaar: de Chinese Sunway TaihuLight en de Tianhe-2A, respectievelijk. Hoelang zal het duren eer China met een comeback komt?
Beeld: ORNL
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!