“Een kleuterschool heet in Amerika ‘kindergarten’ en ook in Moskou heb ik dat woord gezien”, schrijft Wim Drenth. Hij vraagt zich af hoe dat Duitse woord zo ver heeft kunnen reizen.
Kindergarten (‘kindertuin’) wordt inderdaad in aardig wat landen gebruikt: van Chili tot de Filipijnen en van India tot Australië. Het woord is in 1840 bedacht door Friedrich Fröbel, oprichter van de eerste Duitse kleuterschool, in Bad Blankenburg. Fröbel leidde ook mensen op om elders nieuwe kleuterscholen te stichten.
Al in 1856 richtte een van hen, Margarethe Schurz, de eerste Amerikaanse kleuterschool op, onder dezelfde Duitse naam. Later volgden meer landen; soms werd de naam kindergarten gewoon overgenomen, soms werd hij letterlijk vertaald in de landstaal – de Denen zeggen børnehave, de Argentijnen jardín de infantes, enzovoort.
In Nederland is de benaming ‘kindertuin’ nooit aangeslagen. Wel heetten sommige kleuterscholen nog tot in de jaren zestig fröbelschool. Het werkwoord fröbelen, dat nu meestal zoiets als ‘creatief prutsen’ betekent, sloeg oorspronkelijk op de creatieve bezigheden van fröbelschoolkinderen.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Tekst: Gaston Dorren
Beeld: SAN ANTONIO ISD
Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.