Filmpje: walvis slokt per ongeluk duiker op

Laurien Onderwater

15 maart 2019 08:59

walvis duiker

Deze duiker was een school sardientjes aan het filmen toen hij opeens in de enorme bek van een walvis belandde. En daar zijn beelden van.

Dat er risico’s zijn verbonden aan duiken, is bekend. Zo kunnen duikers die heel diep in zee dalen stikstof in hun bloed krijgen, Caissonziekte krijgen of een zuurstofvergiftiging oplopen – om maar een paar worstcasescenario’s te noemen. Maar waar een duiker waarschijnlijk geen rekening mee houdt tijdens de onderwateractiviteit is dat hij kan worden opgeslokt door een walvis. En toch is dat wat er laatst bijna gebeurde met de 51-jarige natuurfotograaf Rainer Schimpf.

Lees ook:

Aas

Schimpf, die voor de kust van Zuid-Afrika dook, was bezig met het fotograferen van een bait ball: een school sardines die dicht op elkaar zwemmen in de vorm van een bol. De school werd omgeven door roofdieren die zaten te azen op de sardientjes.

Terwijl Schimpf dit aanschouwde en kiekte, werd het opeens donker om hem heen en voelde hij druk op zijn heupen, vertelde hij aan The Today Show. Het duurde niet lang voordat de duiker doorhad waar hij was beland: in de reusachtige bek van een walvis.

Brydevinvis

Het ging hier om de brydevinvis (Balaenoptera brydei), een walvissoort die in de warme wereldzeeën voorkomt en daar het hele jaar blijft – in tegenstelling tot andere vinvissen. Hoewel brydevinvissen niet de grootste zoogdieren zijn, kunnen ze maar liefst 14 meter lang worden en maximaal 25 ton wegen.

Gelukkig voor de duiker was de walvis net zo misnoegd als hij en binnen een paar seconden spuugde hij de man weer uit. Fotograaf Heinz Toperczer, die aan boord van een nabijgelegen boot was, legde het bizarre tafereel op de gevoelige plaat:

Hoewel deze maffe gebeurtenis erg doet denken aan het Bijbelse verhaal over Jona, had de walvis Schimpf nooit kunnen doorslikken; daar is zijn keelgat simpelweg te nauw voor.

Bronnen: Live Science, ScienceAlert

Beeld: Barcroft Animals

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

Meest gelezen


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."