Een Amerikaanse politicus uit het Huis van Afgevaardigden wil weten of defensie teken als biologisch wapen heeft ontwikkeld.
Het congreslid van New Jersey, Christopher Smith, wil weten of het ministerie van Defensie tijdens de Koude oorlog teken (Ixodida) heeft besmet met Lyme-bacteriën. Dat wordt namelijk beweerd door de schrijver Kris Newby in zijn onlangs verschenen boek Bitten, The secret history of Lyme disease and biological weapons.
Nou komen er vrijwel wekelijks boeken uit waarin één of andere complottheorie wordt uitgelicht. Maar dit boek was voor congreslid Smith kennelijk aanleiding genoeg om “te onderzoeken of het ministerie van Defensie geëxperimenteerd heeft met teken en andere insecten teneinde die tussen 1950 en 1975 als biologisch wapen te gebruiken.”
Lees ook:
Geheim lab
Willy Burgdorfer is de ontdekker van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. (Vandaar de naam Borrelia burgdorferi.) Newby schrijft in zijn boek dat Burgdorfer beweert dat de ziekte het gevolg was van een uit de hand gelopen Amerikaans biologisch wapenprogramma. Volgens Newby was Burgdorfer zelf betrokken bij programma’s voor biologische oorlogvoering waarbij bloedzuigende insecten als vlooien, teken en muskieten werden gebruikt. Het onderzoek zou zijn uitgevoerd in een onderzoekscentrum in Plum Island, bij New York (foto hieronder). Dat lab ligt heel dicht bij het plaatsje Lyme in Connecticut waar in 1975 een epidemie uitbrak en waar de aandoening voor het eerst als een op zichzelf staande ziekte werd gediagnosticeerd.
Recht op waarheid
Smith vroeg zich tijdens een hoorzitting over het Amerikaanse defensiebudget van 2020 af of er tijdens de experimenten besmette teken zijn vrijgelaten of ontsnapt. Hij voegde daaraan toe: ”De miljoenen mensen die aan de ziekte van Lyme en andere door teken veroorzaakte ziekten lijden, hebben recht op de waarheid.” De grote vraag is of daar antwoord op komt.
Volgens het Expertisecentrum Lyme worden jaarlijks meer dan een miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgt na zo’n beet de ziekte van Lyme, bij elkaar zo’n 27.000 mensen per jaar. Door een snelle behandeling met antibiotica geneest een groot deel daarvan, maar 1000 tot 2500 mensen in Nederland houden er langdurige klachten aan over.
Bronnen: Popular Mechanics / Expertisecentrum Lyme
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!