We doen het allemaal, elke nacht: dromen. Maar wat is dat voor merkwaardige activiteit? Zijn dromen nutteloze fantasieën of hebben ze een functie? De meeste droomwetenschappers houden het op het laatste, al is er nog een hoop voor ze om te onderzoeken.
In onze persoonlijke Hollywood-studio’s komen elke nacht de meest onwaarschijnlijke scenario’s tot leven. We vliegen, vallen van hoge gebouwen zonder een centje pijn, worden door ongure types achtervolgd, vergeten onze kleren aan te trekken… En dat voelt vaak net zo echt als in het dagelijks leven.
Je zou kunnen denken dat al dat gedroom een behoorlijk onwetenschappelijke bezigheid is. Toch probeert de wetenschap rationele verklaringen te vinden voor dit wonderbaarlijke fenomeen. En dat leidt tot een heel scala aan interessante theorieën.
Onderzoek naar de wetenschap achter dromen begint – uiteraard – bij de hersenen. Hersenscans laten zien dat ons brein tijdens een droom in grote lijnen net zo functioneert als wanneer we wakker zijn. Het verschil zit hem in het feit dat tijdens onze slaap de visuele en motorische centra meer activiteit vertonen. Dat verklaart waarom de meeste dromen visueel en actief van aard zijn.
Dit is het begin van het artikel ‘Dromen zijn geen bedrog’ te vinden in KIJK 9/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 augustus tot en met 18 september.
Meer informatie:
- NRC: Achter dromen zit meer dan je denkt
- Psychologie Magazine: De wetenschap van dromen
- TED-Ed: Why do we dream?
- TED: Sleep is you superpower
Tekst: Hidde Tangerman
Openingsbeeld: SPL/ANP
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!