âOp je tong zitten verschillende smaakpapillen voor de diverse smakenâ, schrijft John Simons. âWaarom smaakt zuur dan minder zuur als je er zoet aan toevoegt, zoals bij cola?â
We vragen het aan Elbrich Postma, onderzoeker bij het Reuk- en smaakcentrum in Ede. âHet klopt dat er verschillende smaakreceptoren voor zoet en zuur zijn, die ook elk hun eigen route hebben naar de hersenenâ, zegt ze. âMaar daar komen die routes in hetzelfde hersengebied terecht en kan er wel degelijk interactie zijn.â
Met andere woorden: de waargenomen intensiteit van de smaak kan veranderen als er meerdere smaken tegelijk worden aangeboden. âVaak gaat het om mixture suppression: de intensiteit van smaken neemt af als je ze samen proeftâ, vertelt Postma. âWaardoor dat komt, weten we niet precies. Je ziet het bij zuur en zoet, zoals bij de cola die John noemt, maar bijvoorbeeld ook bij bitter en zoet. Koffie met een schepje suiker erin smaakt iets minder bitter.â
Versterkend effect
Soms kunnen verschillende smaken elkaar ook versterken. âDat zie je alleen bij lage tot gemiddeld intense smaken, want bij een hoge intensiteit is er eigenlijk altijd een verzwakkend effectâ, merkt Postma op. âMaar bij een minder hoge intensiteit zal bijvoorbeeld een bittere smaak een zure smaak versterken.â Ook hier is niet duidelijk hoe dat komt. âWe doen wel onderzoek naar de interactie tussen smaken, bijvoorbeeld door mensen in een MRI-scanner te plaatsen en hun hersenen in beeld te brengen terwijl ze verschillende smaken proeven. Maar dat onderzoek is nog in een beginstadium.â Voorlopig kunnen we dus lekker blijven twisten over smaak.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2019.
Ook een vraag voor de rubriek âKIJK antwoordtâ? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Tekst: Diana de Veld
Beeld:Â MAHDIABBASINV/CC BY SA 4.0
Ben je geĂŻnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Â