Dit autonome toestel bevestigt asfalt dakspanen met een elektrisch spijkerpistool. Bekijk het filmpje.
Drones die met vuur spuwen of hun soortgenoten uit de lucht knallen met een hagelgeweer: de Federal Aviation Administration (FAA) krijgt er grijze haren van. Vorige maand sprak het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn zorgen dan ook uit over doe-het-zelvers die een wapen aan hun drone hangen.
De FAA zal dan ook niet staan te juichen om de nieuwe studie van Elly Atkins en haar collega’s van de University of Michigan. De onderzoekers hebben namelijk geëxperimenteerd met een drone die overweg kan met een spijkerpistool… De titel van hun paper, gepubliceerd in het preprint ArXiv.org, luidt: Nailed it: Autonomous Roofing with a Nailgun-Equipped Octocopter.
Lees ook:
Virtuele schakelaar
De drone is in staat het elektrische spijkerpistool naar een dak te vliegen om er vervolgens een asfalt dakspaan mee te bevestigen. Een op de grond gestationeerd systeem – van onder meer camera’s – houdt bij waar de octocopter is en wat zijn bestemming is en geeft die informatie continu door aan de drone. Zo weet het toestel waar de spijker precies moet worden geschoten.
De onderzoekers geven toe dat dit systeem natuurlijk minder ideaal is dan een drone die met behulp van zijn eigen camera’s en locatiebepaling de juiste bestemming weet te vinden.
Naast de plaatsbepaling moet de drone het spijkerpistool natuurlijk ook autonoom kunnen bedienen. Dit was lastig. De toestellen zijn normaal niet in staat om, net als mensen, de trekker van een elektrisch nagelpistool over te halen. Atkins en haar team hebben daarom een virtuele schakelaar ontwikkeld die ervoor zorgt dat de drone het spijkerpistool laat afgaan wanneer hij zijn bestemming heeft bereikt. En dat ziet er dan zo uit:
Dull, dirty and dangerous
Gezien de batterijen waarop de drone vliegt en het spijkerpistool beide zwaar zijn, houdt de octocopter het niet langer dan 10 minuten uit. Ook is het toestel niet bijster snel. Maar hier kan nog verbetering in worden aangebracht.
Waarom de onderzoekers de drone überhaupt hebben ontwikkeld? Atkins legt uit: “De taken die het beste bij robots passen zijn dull, dirty and dangerous. Wanneer drones deze taken overnemen, zal het werk van mensen schoner, veiliger en interessanter worden.” Het bevestigen van dakspanen is zo’n klus volgens Atkins. Maar of deze toelichting de FAA gerust zal stellen…
Bronnen: ArXiv.org (PDF), Gizmodo
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!