Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Deze zomer zal robot Beachbot sigarettenpeuken oprapen op het strand van Scheveningen. We spreken erover met initiatiefnemer Martijn Lukaart.
Hoe werkt het apparaat?
“De robot is voorzien van twee camera’s. Een om objecten te detecteren, zodat hij nergens tegenaan rijdt, en een naar beneden gerichte camera die live-beelden maakt. Deze beelden worden aan de computer van de robot doorgegeven. Een detectie-algoritme interpreteert ze vervolgens. Op dit moment kan het algoritme -zij het beperkt- sigarettenpeuken herkennen. Is dit het geval dan stopt de robot en raapt een grijper de peuk op. Binnenin de robot zit een afvalbak en aan de buitenkant een beeldscherm waarop je kunt aflezen wat er die dag allemaal is verzameld, hoeveel en waar. Daarnaast zal de robot aangeven als de afvalbak volzit en hij hulp nodig heeft.”
Lees ook:
Hoe ver staan jullie?
“We hebben nu een eerste ‘proof of principle’, een eerste demonstratie model gebouwd in samenwerking met de TU Delft, waarmee we het idee en de werking van de robot hebben aangetoond. Deze gaan we nu verder testen en optimaliseren om nog deze zomer eerste testen op Scheveningen te gaan doen. Hierover hebben we nu officieel ook de support van de gemeente Den Haag.”
Wat is het belang van de robot?
“We hebben deze robot ontwikkeld vanuit ons bedrijf TechTics waarmee we met partners new tech inzetten om maatschappelijke problemen te helpen oplossen. Als fervent liefhebber van de mooie stranden van Den Haag wilden we met Project.BB (Beachbot), helpen deze stranden schoon te houden. Verder willen we met de robot veel meer bewustwording creëren rond het thema duurzaamheid.”
Wat moet er nog gebeuren?
“De robot is nu nog erg kwetsbaar en relatief simpel. We willen .BB nu zo programmeren dat ze actief het publiek gaat betrekken bij de schoonmaakacties. Zo zal de robot foto’s maken van hetgeen hij maar met beperkte zekerheid herkend als afval met de vraag aan het publiek of dit moet blijven liggen of niet. Op deze manier leert BeachBot ook. We kunnen veel technische support gebruiken nog dus meld je aan via project.BB als je het leuk vindt om te helpen!”