Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Tijdens een hittegolf zijn airconditioners natuurlijk erg prettig, maar ook nogal energieverslindend. Dat kan anders.
Een team wetenschappers van de universiteiten van British Columbia, Princeton, California en Berkeley (geen misselijke namen dus) hebben zich gebogen over een nieuw type airconditioning. Een efficiëntere. Een goedkopere… En dat leidde tot de Cold Tube.
Projectmedewerker Adam Rysanek legt uit: “Airconditioners werken door de lucht om ons heen af te koelen en te ontvochtigen – een duur en niet erg milieuvriendelijke methode. De Cold Tube werkt door de warmte te absorberen die direct door een persoon wordt uitgestraald en dat zonder de lucht die over de huid stroomt te koelen. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op.”
Lees ook:
Paneelkoeling
Het systeem gebruikt de manier waarop warmte van warmere oppervlakken door koudere wordt aangetrokken. In een testopstelling plaatsten de onderzoekers wand- en plafondpanelen waar gekoeld water doorheen stroomt. De panelen zijn verpakt in een nieuw soort membraan dat luchtdicht en waterafstotend is (om condensatie te voorkomen) en alleen straling doorlaat. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat de lichaamswarmte van de mensen die naast of onder zo’n paneel staan, daar als het ware naartoe wordt getrokken.
Koel gevoel
De Cold Tube kan mensen dus een koel gevoel geven zonder de lucht om hen heen te ontvochtigen. Daardoor verbruikt het systeem de helft minder energie dan bestaande airconditioningsystemen.
En, zo voegt Princeton-onderzoeker Forrest Meggers toe: Omdat de Cold Tube-airco niet afhankelijk is van de binnenluchttemperatuur en -vochtigheid, kun je in onze steeds hetere zomers je ramen gewoon open houden en toch een comfortabele temperatuur bereiken. Het systeem is zelfs inzetbaar bij evenementen in de buitenlucht, zoals markten en concerten.
Onderzoeker Eric Teitelbaum legt de Cold Tube nog even uit op YouTube.
Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, University of British Columbia, New Atlas