Hier stroomt honing sneller dan water

Karlijn Klei

18 oktober 2020 11:59

honing

Door buisjes te coaten met waterafstotende materialen, draaien onderzoekers de rollen om: stroperige vloeistoffen stromen er sneller door dan water.

Als je weleens thee met honing drinkt, is het je ongetwijfeld niet ontgaan: water stroomt veel sneller dan honing. Hoewel het zoete, stroperige goedje net als water een vloeistof is, heeft het namelijk een veel hogere viscositeit. Onderzoekers hebben dit fenomeen weten om te draaien. In de door hen ontwikkelde, met waterafstotende materialen gecoate buizen geldt: hoe stroperiger de vloeistof, hoe sneller die stroomt.

Lees ook: Picture Perfect: bijzondere bijenraat

Waterafstotend

De onderzoekers, verbonden aan de Aalto-universiteit in Helsinki, Finland, maakten gebruik van een superhydrofobe coating: een laagje waterafstotend materiaal. Zoals de naam suggereert mengen waterafstotende of hydrofobe materialen slechts of zelfs helemaal niet met water. Superhydrofobe coatings worden onder meer in de vlieg-, voer- en vaartuigindustrie worden gebruikt om weerstand door lucht en water te verminderen. Daarmee wordt energie bespaart en CO2-uitstoot verminderd.

Hydrofobe oppervlakken stoten water en andere polaire vloeistoffen af. “Een superhydrofoob oppervlak bestaat uit kleine bultjes die lucht vangen binnen de coating. Hierdoor rust een druppel vloeistof op het oppervlak alsof het op een kussentje van lucht ligt”, vertelt coauteur Robin Ras in een persbericht.

1000x stroperiger, 10x sneller

An sich doen superhydrofobe coatings stroperige vloeistoffen zoals honing, maar ook bijvoorbeeld stroop of (limonade)siroop, niet sneller stromen. Van een normaal, behandeld oppervlak zal water (lees: de vloeistof met de laagste viscositeit) nog steeds sneller afglijden dan de veel viskeuzere honing. Maar maak je van dat oppervlak een tube, zoals de smalle buisjes van de onderzoekers, dan blijkt dat anders.

De onderzoekers ontdekten dat als een druppel tussen de ‘wanden’ van zo’n hydrofobe buis geklemd is, het luchtkussentje groter is bij viskeuzere vloeistoffen. En hoe groter die met lucht gevulde holten, hoe minder contact de vloeistof met de wanden heeft, en hoe sneller die dus onder invloed van zwaartekracht door de buis kan stromen.

Het effect is behoorlijk. Druppels glycerol, een vloeistof dat duizendmaal zo viskeus is als water, stroomde tienmaal sneller door de hydrofobe buizen heen dan water.

De Finse onderzoekers beschreven hun bevindingen in vakblad Science Advances.

Bronnen: Science Advances, EurekAlert!, IFLScience

Beeld: Aalto University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Meest gelezen