Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een experimentele radar, die op de Green Bank Telescope is gemonteerd, heeft nu al zijn nut bewezen. Hij nam foto’s van het maanoppervlak in zeer hoge resolutie.
De National Science Foundation’s Green Bank Observatory (GBO) en de National Radio Astronomy Observatory (NRAO) hebben in samenwerking met Raytheon Intelligence & Space een radar ontwikkeld die vorig jaar november op de proef werd gesteld. En het geavanceerde instrument stelt niet teleur, blijkt nu. Gemonteerd bovenop de Green Bank Telescope, de grootste volledig beweegbare radiotelescoop ter wereld, maakte het superscherpe opnames van de maan.
Lees ook:
Landingsplek Apollo 15
De radar stuurde tijdens de test signalen de ruimte in. Die weerkaatsten op het maanoppervlak en werden vervolgens opgevangen door de Very Long Baseline Array (VLBA), een reeks radioantennes verspreid over Noord-Amerika. De VLBA verwerkte de ontvangen signalen tot prachtplaten in hoge resolutie; ze tonen objecten zo klein als 5 meter breed.
Zo zie je op boven- en onderstaande foto de plek waar maanlander Falcon, van de Apollo 15-missie, voet zette op de natuurlijke satelliet in 1971. Die lange kronkel op de foto is Hadley Rille, een inactieve lavatunnel die zo’n 1000 meter breed en 300 meter diep is. De krater bovenaan, naast de lavatunnel, heet Hadley C en heeft een diameter van ongeveer 6 kilometer.
De resultaten van de geslaagde test helpen ingenieurs een nog krachtiger radarsysteem te ontwikkelen dat objecten in het zonnestelsel in ongekend detail in beeld kan brengen. De verbeterde prestaties zullen astronomen ook in staat stellen radarsignalen te versturen naar verre planeten als Uranus en Neptunus. Zo wordt ons begrip van het zonnestelsel beetje bij beetje vergroot.
Beeld: NARO/GBO/Raytheon/NSF/AUI