Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Met een oppervlakte van 4320 km² is de ijsberg die zich onlangs van een van de Antarctische ijsplateaus losmaakte, de grootste ijsberg ter wereld.
Zo groot als het Spaanse eiland Mallorca is het, het brok ijs dat onlangs van het Antarctische Filchner-Ronne-ijsplateau afbrak en de open zee in dreef. Volgens de British Antarctic Survey (BAS), die de ontwikkelingen van het zuidelijke continent in de gaten houdt, is het plak ijs daarmee direct ’s werelds grootste geworden.
Lees ook:
4320
De ijsberg werd gespot in recente foto’s van de Copernicus Sentinel-1-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Deze twee radarsatellieten draaien elke twee weken een rondje om de aarde, waarbij ze onder meer de polen en zee-ijs monitoren.
Op de foto’s is te zien hoe en plak ijs met van 170 bij 25 kilometer momenteel de aangrenzende Weddellzee in de Zuidelijke Oceaan in drijft. Met zijn pakweg 4320 km² is A-76, zoals de lap ijs gedoopt werd, plotsklaps ’s werelds grootste ijsberg geworden. Hij stoot daarmee de 3880 km² grote A-23A, die momenteel eveneens in de Weddellzee ronddrijft, van de spreekwoordelijke troon.
Niet de allergrootste
Hoewel A-76 momenteel titelhouder is voor ’s werelds grootste ijsberg, haalt het de top 10 grootste aller tijden niet. Zo brak in oktober 1998 bijvoorbeeld ijsberg A-38 af van het Filchner-Ronne-ijsplateau. Deze had, voor het uiteindelijk in stukken brak, een oppervlakte van ongeveer 7500 km². Dat is groter dan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar.
De grootste ijsberg die de mens tot nu toe spotte, was B-15 die in 2000 van het Ross-ijsplateau afbrak. Dat was écht een flinke: met 295 bij 37 kilometer had het plak ijs voor die verder opbrak, een oppervlak van maar liefst 11.000 km². Ter vergelijking: dat is groter dan het eiland Jamaica (10.991 km² ) in de Caraïbische Zee.
Bronnen: British Antarctic Survey, ESA
Beeld: British Antarctic Survey (BAS), ESA