Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Eigenlijk is het best vreemd: de geur van je eigen wind is goed te hebben, terwijl die van een ander niet te harden is. En dat terwijl een scheet steeds uit dezelfde componenten bestaat.
Via ingeslikte lucht komen stikstof (zo’n 50 procent) en zuurstof (10 procent) in je darmen. Een heel leger aan darmbacteriën voegt daar vervolgens de gassen waterstof (circa 25 procent), koolstofdioxide (10 procent) en methaan (5 procent) aan toe. Hoe meer onverteerde etensresten in de dikke darm aankomen, hoe meer gas.
Lees ook:
Zwavelgassen
Perfecte voedingsmiddelen hiervoor zijn uien, bruine bonen, spruitjes en bier. Dat op zich is nog niet zo erg. Het zijn de zwavelgassen die de kwalijke geur veroorzaken, terwijl ze amper 1 procent van de scheet uitmaken. Maar waarom stinken andermans darmgassen dan zoveel erger?
De meest waarschijnlijke verklaring is dat we vertrouwd zijn met ons eigen lichaam en de geurtjes die eraan ontsnappen; het is ‘eigen’. Ieder mens heeft een unieke darmflora. Een tweede mogelijke reden is psychologisch van aard. Je voelt je eigen wind aankomen en weet dat er ieder moment een vies luchtje je neusgaten in kan kringelen, terwijl andermans wind als onaangename verrassing komt. Daarnaast geeft het ontsnappen van darmgas een gevoel van opluchting en krijgt het zo een positief tintje mee in je brein.
Ziektes
Een derde mogelijke verklaring komt voort uit de evolutie: ontlasting, scheten en andere viezigheid kunnen ziektes verspreiden. Vooral andermans darmbacteriën vormen een potentieel gevaar. Mensen hebben daarom van oudsher een afkeur van vieze luchtjes: wat niet goed ruikt, is niet goed voor je.
Er is ook goed nieuws: het waterstofsulfide in een flinke stinkwind – ook die van iemand anders – kan de ontwikkeling van ziektes, zoals beroertes, artritis en hartaandoeningen mogelijk helpen tegengaan, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter. Zo bekeken zou je de schetenlater juist dankbaar moeten zijn.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Judith Neimeijer
Beeld: iStock/Getty Images