Bij deze drie zaken werden alibi’s onterecht weggewuifd.
1) Zestien getuigen
Steven Avery, bekend van de Netflix-serie Making a Murderer zegt onschuldig te zijn, maar zit sinds 2007 vast voor moord. Daarvóór zat hij al 18 jaar bewezen onterecht een gevangenisstraf uit voor aanranding. Het slachtoffer wees hem in 1985 aan als dader; zelf zei hij dat hij in een winkel was. Zestien getuigen konden dat alibi bevestigen, van familieleden tot de kassamedewerker, maar toch werd hij veroordeeld.
2) Schiedammer parkmoord
In één van de grootste gerechtelijke dwalingen in ons land werd Kees B. in 2001 onterecht veroordeeld voor moord op een tienjarig meisje. B. had nota bene een sterk alibi: hij kon aantonen dat hij op zijn werk was. Dat werd overschaduwd door het feit dat hij schuld bekende, een verklaring die hij later introk.
3) Dubbelganger
In 1999 werd Richard Anthony Jones (foto rechts) opgepakt voor een roofoverval in het Amerikaanse Kansas. Zijn alibi was dat hij op een feestje was, wat diverse feestgangers bevestigden, maar ooggetuigen wezen hem als dader aan. Zeventien jaar later kwam Jones vrij toen bleek dat hij een dubbelganger had. Getuigen die beide foto’s zagen, konden de twee mannen niet van elkaar onderscheiden.
Dit is een kader uit het artikel ‘Alibi onbekend’ te vinden in het extra dikke zomernummer van KIJK. Deze editie ligt vanaf 2 juni in de schappen.
Meer informatie:
- Memory errors in alibi generation: How an alibi can turn against us
- The fallacy of an airtight alibi: Understanding human memory for “where” using experience sampling
- The illusion of the perfect alibi: Establishing the base rate of non-offenders’ alibis
- KIJK: Natuurlijke sporen die misdaden helpen oplossen
- KIJK: Maffia maps: voortvluchtige opgepakt met Google
Tekst: Anouk Broersma
Beeld: 123AF, Calumet County Jail, David van D AM/ANP, Kansas Doc