Australische wetenschappers hebben een verband ontwikkeld dat zelf aangeeft of een wond voorspoedig geneest.
Of het nu de schaafwonden zijn van een lullige valpartij met de brommer of de zweren op de benen van een diabetespatiënt, infecties liggen altijd op de loer. Een manier om de mate van infectie te meten, zou dan ook goed van pas komen. Speciaal voor dat doel ontwikkelde een onderzoeksteam onder leiding van Louise van der Werff (CSIRO) een ‘slim’ verband.
Het gaas van dit verband bestaat uit cholesterolachtige vezels die op temperatuurverandering reageren. Als de onderliggende huid begint te ontsteken – een teken van infectie – en dus warmer wordt, verandert het gaas van rood, via groen, naar blauw. Wanneer de bloedtoevoer dreigt te stokken – wat de wondheling eveneens bemoeilijkt – vindt het omgekeerde plaats.
De vezels kunnen volgens Van der Werff simpel in een verband of zelfs pleisters worden geweven. Voor patiënten met chronische wonden een mooie uitkomst. Geen verblijf in een ziekenhuis waarbij dure infraroodapparatuur de vervelende kwaaltjes in de gaten houdt, maar lekker thuis uitzieken met een slim verband.
Bronnen: AFP via Physorg.com, ABC Science
Beeld: Louise van der Werff/CSIRO