De hersenen van Downpatiënten die niet lijden aan dementie , lijken verdacht veel op het brein van iemand met Alzheimer, zo laten Californische onderzoekers zien.
De onderzoekers kwamen tot die conclusie door de hersenen van patiënten met het syndroom van Down (links op de afbeelding) te vergelijken met een gezonde controlegroep (midden) en de hersenen van Alzheimer patiënten (rechts). De opgehoopte afbraakproducten van eiwitten, zeer waarschijnlijk de oorzaak van Alzheimer (op de afbeelding groen), zijn in gelijke mate aanwezig in de patiënten met Down en met Alzheimer.
De meeste Downpatiënten ontwikkelen op latere leeftijd een vorm van dementie die erg lijkt op de ziekte van Alzheimer. Bij deze specifieke groep zie je echter, in een veel eerder stadium dan bij Alzheimer, een verandering in persoonlijkheid. Daar is nu ook een oorzaak voor gevonden. Zoals te zien op de afbeelding is de verdeling van de ophopingen anders; bij de Downpatiënten zijn de zogenaamde pariëtale en frontale kwabben (verantwoordelijk voor gedrag en redenering) veel meer aangetast. Dat inzicht geeft nieuwe mogelijkheden om dementie bij Downpatiënten in een eerder stadium op te sporen.
Bron: ScienceNOW, Archives of Neurology
Beeld: UCLA