Vanaf vandaag ligt de vierde KIJK-editie van 2023 in de winkels. Met op de cover: de wetenschap legt het mysterie van veenlijken bloot.
Ze behoren tot de grimmigste verschijnselen van Noord-Europa: lichamen van duizenden jaren oud die uit het veen worden gehaald met hun huid, haar en zelfs kleding intact. Waarom zijn deze mensen hier achtergelaten? Met deze vraag houden onderzoekers zich meer dan ooit bezig. In de nieuwe KIJK lees je alles over de mysterieuze veenlijken.
Verder in dit nummer:
- Andere accu’s: Ze zijn vervuilend, duur en bestaan uit schaarse grondstoffen: lithium-ion-batterijen. Daarom werken bedrijven wereldwijd aan creatieve alternatieven, zoals de zand-, zwaartekracht-, en hennepbatterij.
- Besmettelijk?: Naar schatting plegen 800.000 wereldburgers per jaar suïcide – waaronder beroemde mensen. Zorgt de media-aandacht die hun overlijden genereert ervoor dat het aantal zelfdodingen toeneemt?
- Interview: Het bouwen van een telescoop op de achterkant van de maan is met recht een megalomaan project te noemen. Experimenteel astronoom Marc Klein Wolt deinst er niet voor terug.
- Smartpants: Een trainingsbroek om je te helpen bij het sporten, een jas vol zonnepanelen om je mobiel mee op te laden, een shirt om een digitale knuffel naar iemand te sturen. Slimme kleding is in de maak.
- Redmiddelen: De laatste dertig jaar is bijna de helft van al het koraal op aarde verdwenen. Wetenschappers trekken dan ook een koffer aan gereedschappen open om de riffen voor de ondergang te behoeden.
- Goed groen: Steeds meer studies wijzen uit dat de natuur goed is voor onze geestelijke gezondheid. Zelfs het kijken naar een schilderij van een bos of weiland zou al een positief effect hebben.
- Reuzemisser: Een grote mislukkeling uit de burgerluchtvaart: de Airbus A380. Welke tegenslagen zorgden ervoor dat de carrière van dit toestel als een droom begon, maar op een nachtmerrie uitliep?