Deze week verscheen er een online publicatie die stelde dat er een verband zou bestaan tussen het IQ van mensen en hun voorkeur voor een bepaalde webbrowser. Het blijkt om een hoax te gaan.
Het bericht dat Internet Explorer-gebruikers gemiddeld een stuk lager IQ zouden hebben, verscheen bij de BBC, FoxNews, het Amerikaanse zakenblad Forbes, de nieuwssite van CNN en op de site van de Telegraaf. Het Canadese onderzoeksbureau AptiQuant publiceerde een artikel waarin de resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen IQ en browsergebruik werden gepresenteerd.
Het onderzoek leek erg goed uitgedacht. Er zou een site zijn opgezet met daarop een betrouwbare IQ-test. Deze site zou ook de webbrowser registreren waarmee de bezoeker de site bezocht.
De resultaten waren volgens het onderzoek niet mis: het gemiddelde IQ van gebruikers van het inmiddels verouderde Internet Explorer 6 ontsteeg de tachtig nauwelijks. Hoe nieuwer de Explorer-versie, hoe hoger de intelligentie, maar ook gebruikers van de nieuwste variant leken gemiddeld dommer dan gebruikers van andere browsers. Gebruikers van andere veelgebruikte browsers zoals Chrome en Safari hadden volgens het onderzoek onderling geen significant verschil in intelligentie.
De publicatie zorgde snel voor veel ophef. Boze mensen stuurden haatmailtjes naar het bedrijf en velen vroeg zich af hoe onafhankelijk dit onderzoek eigenlijk was. Maar het blijkt allemaal niet waar. Het was al verdacht dat geen enkele onderzoeker reageerde op vragen over het onderzoek, en dat deze paper de enige publicatie leek te zijn van het Canadese Instituut voor Psychometrisch Onderzoek.
Uiteindelijk bleek het hele bureau AptiQuant niet te bestaan en het onderzoek geheel uit de duim gezogen. De BBC bracht daarover als eerste uitsluitsel. De medewerkers aan het onderzoek zijn onbereikbaar, en de site is niet ouder dan een maand. Gevalletje ‘Flat earth news’ dus. Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk wie er achter de grap zaten.