In het westen geldt: hoe lager opgeleid, des te groter de kans op depressie. Maar onder Chinese vrouwen is het precies andersom.
Het risico dat je te maken krijgt met een depressie, zit hem deels in je genen. Maar welke specifieke genen spelen hierbij een rol? Dat proberen wetenschappers betrokken bij het samenwerkingsverband CONVERGE vast te stellen met behulp van grote hoeveelheden Chinese proefpersonen. De eerste resultaten van dit grote project (waarbij nog even niet in de genetica is gedoken), zijn inmiddels gepubliceerd. Met daarin de conclusie dat hoger opgeleide Chinese vrouwen – er werd alleen met vrouwelijke proefpersonen gewerkt – een grotere kans op depressie hebben. Apart, want in Europa en de VS is er juist een verband tussen een laag opleidingsniveau en een groter depressierisico.
Het onderzoek waar dit uit bleek, is met circa tweeduizend depressieve en evenveel ‘gewone’ proefpersonen tussen 30 en 60 jaar oud een nog relatief bescheiden opstapje naar grotere studies. Men hoopt in de komende twee jaar naar 12.000 proefpersonen te gaan, en daarna zelfs naar 30.000 – als daar genoeg geld voor beschikbaar komt.
Al deze onderzoeken vinden plaats in China. De reden: omdat depressie een ingewikkelde stoornis is met heel veel symptomen waar waarschijnlijk ook heel veel verschillende genen mee te maken hebben, is er een zo groot mogelijke groep ‘proefkonijnen’ nodig, als het even kan allemaal met dezelfde etniciteit. Daarnaast moesten de kosten binnen de perken blijven, wat de betrokken Britse en Amerikaanse genetici ertoe bracht een samenwerking te beginnen met meer dan vijftig provinciale ziekenhuizen in het ruim 1,3 miljard zielen rijke China.
Het uiteindelijke doel van het onderzoek moge duidelijk zijn: een beter begrip van depressie, dat tot effectievere behandelmethodes moet leiden. Daarnaast hoopt de bij het onderzoek betrokken Chinese psychiater Shenxun Shi op een positief bijeffect: dat ouders in China hun kinderen wat minder gaan slaan. Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt namelijk dat lijfstraffen de kans op depressie verhogen – wat misschien een reden kan zijn voor Chinese pa’s en ma’s om daar wat minder snel toe over te gaan.
Bronnen: Journal of Affective Disorders, Nature News