Pogingen om tijdens het lopen energie op te wekken strandden één voor één. Maar er is hoop.
Het zou zo handig zijn als je tijdens een wandeling bijvoorbeeld je mobiele telefoon op kon laden. Maar pogingen om zo’n systeem te ontwikkelen bleven tot nu toe zonder veel resultaat. Het blijkt niet eenvoudig om voldoende ‘wattjes’ op te wekken.
Tom Krupenkin en Ashley Taylor, onderzoekers aan de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin, denken een doorbraak te hebben. Ze baseerden hun ontwerp op het principe van electrowetting, de techniek die de vorm van een druppel vloeistof (bijvoorbeeld inkt) kan beïnvloeden door stroom op de ondergrond te zetten. De techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt in e-readers.
Het systeem van Krupenkin en Taylor werkt alleen omgekeerd. Ze gebruiken Galinstan, een vloeibare metaallegering (gallium, indium, stannum) die dezelfde eigenschappen heeft als kwik, maar niet giftig is. Galinstan wordt in een schoenzool ondergebracht en als de vloeistof gaat bewegen, wordt er energie opgewekt. Volgens Krupenkin gaat het daarbij om 1 tot 20 watt; heel wat meer dan de piëzo-elektrische systeempjes die slechts enkele tientallen milliwatts produceren.
Het duurt nog wel even voordat de Amerikaanse onderzoekers een werkend systeem op de markt kunnen brengen. Een horde die bijvoorbeeld nog moet worden genomen, is hoe je de stroom van de schoenzool naar de telefoon krijgt. Niemand wil continu rondlopen met een usb-stekker in zijn schoen en een draadje langs zijn been.
Gedacht wordt aan een manier om de stroomvretende langeafstandszender van de telefoon eveneens in de zool te plaatsen en het signaal van daaruit simpelweg via een kleinere, minder vermogen vretend zendertje naar de telefoon te sturen. Op die manier zou de batterij in de telefoon het minstens tien keer zo lang uit moeten kunnen houden.
Krupenkin en Taylor hebben inmiddels het bedrijf InStep NanoPower opgericht, dat het idee verder gaat ontwikkelen.
Bron: New Scientist
Beeld: InStep NanoPower