Niemand wil last hebben van bedbeestjes. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat we ons meer zorgen moeten maken om de middelen die gebruikt worden tegen deze insecten dan om de insecten zelf.
Overal over de wereld hebben mensen steeds meer last van bedbeestjes, ook wel bedwantsen genoemd. Deze roodbruine insecten hebben geen vleugels en bijten mensen en dieren om hun bloed te drinken. Dit bijten kan jeuk veroorzaken, maar de beestjes verspreiden geen ziektes.
Toch blijkt uit onderzoek dat tussen 2003 en 2010 tachtig mensen ziek zijn geworden en één persoon zelfs is overleden nadat ze last hadden gekregen van bedwantsen. Dit had echter niets te maken met het insect zelf, maar met de bestrijdingsmiddelen die werden gebruikt om ervan af te komen.
De meeste mensen die ziek waren geworden, hadden zelf de bedbeestjes willen bestrijden. Ze gebruikten de chemicaliën verkeerd of hadden het verkeerde product. “De meeste insectendodende middelen zijn niet schadelijk voor onze gezondheid”, legt Susi Vassallo uit, een dokter verbonden aan het Bellevue Hospital Center te New York. “Maar ze moeten wel worden gebruikt door een professionele verdelger.”
Een voorbeeld van wat mis kan gaan als je het toch zelf doet, is het geval van een 65-jarige vrouw. Zij had al langer hartproblemen en andere ziektes. Toen ze last kreeg van bedwantsen, gebruikte ze negen bussen insectendodende middelen. Twee dagen later gebruikte ze weer deze hoeveelheid, zonder ramen of deuren open te zetten. Daarnaast smeerde ze zichzelf ermee in. Dit werd haar fataal.
Het onderzoek van de Amerikaanse regering is gebaseerd op gegevens van zeven staten in de VS. Meer dan de helft van de zieke mensen woonden in New York. Bij 81 procent ging het niet om ernstige ziektes. De meest voorkomende klachten waren duizeligheid, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, misselijkheid en overgeven. Over de resultaten is gepubliceerd in het Morbidity and Morality Weekly Report van de Centers for Disease Control and Prevention.
“Op dit moment is het nog geen groot gezondheidsrisico”, zegt wetenschapper Geoff Calvert, een van de auteurs van het onderzoek. “Maar omdat over de hele wereld steeds meer mensen last krijgen van bedbeestjes, is het belangrijk om te weten hoe je ze moet bestrijden. Blijkbaar is dat nu nog niet helemaal duidelijk.”
Bronnen: MedicalXpress, Reuters, Centers for Disease Control and Prevention
Beeld: Armed Forces Pest Management Board