Half Nederland heeft de afgelopen twee weken de Chinooks en Apaches over zien vliegen die deelnamen aan de megaoefening Falcon Autumn. Onderdeel daarvan is een project dat er in de toekomst voor moet zorgen dat de legerleiding precies weet wat iedereen aan het doen is.
Het Nederlandse leger is bezig Purple NECtar, waarbij NEC staat voor Network Enabled Capabilities. Dit project loopt al een paar jaar en moet uiteindelijk leiden tot een systeem dat alle informatie die nuttig is voor de commandovoering in één beeld samenbrengt: het Joint Common Operational Picture. Dus de beste informatie die de systemen en sensors van land-, luchtmacht en marine kunnen leveren, worden tijdens Purple NECtar aan elkaar geknoopt en op een videowall gepresenteerd.
Daarbij gaat het niet alleen om bijvoorbeeld het radarbeeld van de militaire luchtgevechtsleiding, maar ook relevante beelden die een onbemand vliegtuig of een Apache maakt. Zelfs informatie die via openbare bronnen als CNN binnenkomt, kan aan dat overzichtsbeeld worden toegevoegd. En een deel van de informatie kan vervolgens ook weer worden doorgegeven naar speciale tabletcomputers van de eenheden in het veld. Daardoor zijn die ook op de hoogte van de meest actuele situatie.
Een andere nieuwe ontwikkeling waar aan gewerkt wordt, is dat de posities van alle eenheden worden gecombineerd tot één beeld. Dan krijg je iets als de game Command & Conquer, maar dan met echte eenheden. Tijdens Falcon Autumn kregen verschillende special-forces-teams en voertuigen een gps-tracker, zodat hun posities op een zogenoemde bird table konden worden weergegeven. Dat is een soort uit de kluiten gewassen iPad van 1 bij een halve meter die op dezelfde manier werkt.
Het is trouwens niet zo dat de nieuwe ontwikkelingen die tijdens Purple NECtar worden getest volgend jaar worden ingevoerd. Het duurt zeker nog een aantal jaren voordat dit soort toepassingen hun weg naar de commandocentrale zullen vinden.
Filmpje over Falcon Autumn:
Beeld: Mindef