Tussen alle grijze muizen van de wereldpolitiek lopen enkele opvallende figuren rond. We zien ze in het nieuws en verbazen ons over hun daden en uitspraken. Maar wie zijn deze mensen echt? Wat drijft hen? En hoeveel macht hebben ze eigenlijk? In de laatste aflevering van de serie Man&Macht: de Russische premier Vladimir Poetin.
Iedereen was het er een paar maanden geleden over eens: hij zag er plotseling vreemd uit. De wallen onder zijn ogen waren verdwenen en zijn voorhoofd maakte een strakgetrokken indruk. Had hij een facelift ondergaan? Was er botox in het spel? Een plastisch chirurg uit Londen zei op de website van de Daily Mail: “Doordat hij de spieren rond zijn ogen niet meer kan bewegen, heeft hij een lege blik gekregen. Wij noemen dat vissenogen.” Een andere chirurg vond dat hij nu een bijna vrouwelijk gezicht had, “en dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.”
Ze hadden het niet over George Clooney, Brad Pitt of een ander Amerikaans sekssymbool, maar over een Russische politicus. Om precies te zijn de op 7 oktober 1952 in Leningrad geboren Vladimir Vladimirovitsj Poetin.
Net als miljoenen gewone Russen groeide ‘Vova’ op in een gemeenschappelijk appartement oftewel kommoenalka: een onteigende ‘kapitalistenwoning’ met in elke kamer een gezin. Vader Vladimir werkte in een fabriek waar metrorijtuigen werden gebouwd en was een actief lid van de communistische partij. Moeder Maria behoorde tot een ander slag Russen. Zij was diep religieus en liet haar derde zoon (twee eerdere kinderen waren overleden) stiekem dopen. In de Sovjet-Unie heerste immers een atheïstisch klimaat.
De jonge Vladimir schijnt een opvliegend kereltje te zijn geweest, dat snel op de vuist ging. Maar tegelijkertijd wilde hij er altijd graag bij horen, wat het nodige geslijm met oudere en sterkere jongens vergde. Hij had twee passies: judo (handig voor een straatvechter) en spionagefilms.
Zodra Poetin klaar was met de middelbare school, klopte hij aan bij de KGB, de even befaamde als gevreesde geheime dienst van de Sovjet-Unie. Maar zo werkte het niet; de KGB benaderde jou, in plaats van omgekeerd. Pas toen Poetin zijn rechtenstudie had voltooid, mocht hij ‘tsjekist’ worden (de bijnaam verwijst naar de Tsjeka, de in 1917 opgerichte voorloper van de KGB).
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2011, in de winkel van 18 november tot en met 15 december. De tekst werd geschreven door Leo Polak.
Beeld: ANP
Meer informatie:
- The New York Review of Books: Forever Putin?
- Blog van Michel Krielaars, NRC-correspondent in Moskou
- Agentura.ru – the secret services watchdog
- Daily Mail: Has Putin had a facelift… or just plenty of sleep?
- De Volkskrant: Poetin eist 65 procent van de stemmen
- Super-Poetin, het stripverhaal
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."