Het web van een spin is niet alleen handig om prooi mee te vangen. Het beschermt ook nog eens tegen vijanden, in elk geval bij bepaalde zijdespinnen. Zij gebruiken chemische stoffen in hun web om mieren af te stoten.
Het lijkt erop dat niet alleen de mens bang moet zijn voor chemische wapens. Mieren die het web van een zijdespin van het geslacht Nephila willen aanvallen, kunnen zich beter twee keer bedenken. Deze spin gebruikt namelijk een chemische stof in haar spinnendraad om haar web te beschermen voor vijanden.
Onderzoekers zijn hier achtergekomen omdat ze wilden weten hoe het kon dat er nooit mieren in de buurt van het web van deze zijdespin te vinden zijn. Wat jaagt ze weg? Uit de nieuwe studie, gepubliceerd in het blad Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, blijkt dat alkaloïde chemicaliën hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze stof werkt als afschrikmiddel tegen vijanden als motten, rupsen en mieren. Zodra die hiermee in aanraking komen, vluchten ze weg.
Hoe de spinnen deze chemische stof aanmaken en waarom het een afschrikwekkend effect heeft op de genoemde insecten, weten de onderzoekers niet. Wel toont hun studie aan dat alleen grote zijdespinnen dit doen. Volgens de wetenschappers hebben jongere, kleinere spinnen de stof niet nodig, doordat hun draden dunner zijn en mieren er dus sowieso niet in kunnen klimmen.
Bronnen: Proc. R. Soc. B: Biological Sciences, University of Melbourne via PhysOrg.com, LiveScience
Beeld: Daniel Pink/CC BY 2.0