Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: cyborg-gistcellen, mengelmoesapen, en het dieet van ‘Nederlandse’ zeereptielen ontrafelt.
Deze week belandde het KIJK winternummer bij abonnees op de mat. Deze editie is niet alleen dubbel zo dik, maar ook opnieuw vormgegeven. Hoofdredacteur André Kesseler vertelt er meer over. En dit kun je allemaal lezen in de extra dikke editie.
Niet-abonnees kunnen het winternummer hier bestellen, met gratis verzending binnen Nederland.
De publiekswinnaar van het beste tech-idee 2023 is…
Een herbruikbare raket op biobrandstof, een algoritme dat razendsnel nepnieuws opspoort, een instrument om fijner mee te hechten en knoopcelbatterijen die niet gevaarlijk zijn als ze per ongeluk worden ingeslikt. Het is slechts een greep uit de twintig ideeën die dit jaar waren genomineerd voor Het Beste Tech-idee, een wedstrijd die KIJK sinds 2016 elk jaar houdt.
De veelbelovende innovaties hebben allemaal als doel het leven net een beetje makkelijker, mooier of duurzamer te maken. De hele maand september kon jij je stem uitbrengen op je favoriete idee. Inmiddels zijn de stemmen geteld én is bekend welke innovatie het meest geliefd is.
Cyborg-achtige gistcel bestaat voor de helft uit kunstmatig DNA
Bijna elk molecuul is te maken in het lab. Is het dan ook mogelijk om een levend organisme te bouwen? De eerste stap daarvoor is het kunstmatig namaken van het totale genenbestand, of genoom, en dat in een cel te zetten.
Bij gistcellen is dat nu gelukt
Primeur: levende aap geboren die ook cellen heeft van andere apen
Bij het woord chimeer denk je vaak aan een mytisch wezen die de eigenschappen bezit van twee of meer verschillende soorten. Zoals de Sfinx van Gizeh, die half mens half leeuw is. Maar in werkelijkheid is chimerisme helemaal niet zo mythisch meer. Wetenschappers experimenteren er inmiddels op los. Ze voegen allerlei stamcellen toe aan embryo’s en kijken dan wat eruit komt. Chinese onderzoekers hebben nu een mijlpaal bereikt door een chimere aap levend geboren te laten worden.
Dieet prehistorische reptielen uit Limburg ontrafelt met CSI-achtige techniek
In het tijdperk van de dinosauriërs leefden er reusachtige zeereptielen – zogenoemde Mosasaurussen – in een gebied dat nu Limburg is. Paleontologen van de Universiteit Utrecht en het Natuurhistorisch Museum Maastricht hebben microkrasjes in de tanden van deze reptielen geanalyseerd en hun dieet (deels) ontrafelt.