Foto’s van beroemdheden worden steeds vaker bewerkt om ze er mooier uit te laten zien. Twee wetenschappers hebben nu een systeem ontwikkeld dat kan aantonen hoeveel Photoshop er voor deze foto’s is gebruikt.
Als je door een tijdschrift bladert en naar foto’s van beroemdheden en modellen kijkt, lijken deze nooit ouder te worden. In tegendeel: ze worden alsmaar dunner, gespierder en rimpellozer. Dit komt doordat de laatste tijd het gebruik van Photoshop flink is toegenomen.
Een nadeel dat daaraan kleeft, is dat mensen door het zien van dit soort foto’s ontevreden worden over hun eigen lichaam en daardoor eetstoornissen kunnen ontwikkelen. Omdat je deze foto’s niet zo maar kunt verbieden, bedachten twee wetenschappers iets anders om hier iets aan te doen. Ze ontwikkelden een programma dat met een nauwkeurigheid van 80 procent kan vaststellen hoe zwaar een foto is bewerkt.
Hoe werkt het? De onderzoekers leggen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences uit dat het beoordelingssysteem let op twee bewerkingen in foto’s: geometrische en fotometrische. De eerste houdt in dat er wordt gekeken naar bijvoorbeeld dunnere benen en armen, en grotere ogen. De tweede betekent dat ze letten op onder andere aanpassing van huidskleur en huidtextuur. Door hiernaar te kijken, kan de computer de foto’s beoordelen op een schaal van één (niet bewerkt) tot vijf (extreem bewerkt).
Hoe nep is die foto?
De wetenschappers hebben dit systeem in elkaar gezet naar aanleiding van de beoordelingen van 390 mensen op 468 foto’s van modellen in wel en niet bewerkte vorm. De deelnemers moesten op een schaal van één tot vijf aangeven in hoeverre zij vonden dat de bewerkte foto afweek van het origineel. Dit deden ze door te letten op acht criteria, waaronder het wegwerpen van rimpels en het dunner en meer symmetrisch maken van het model. Met deze gegevens werd een rekenmodel in elkaar gezet dat op dezelfde manier foto’s beoordeelt.
De onderzoekers willen met dit systeem bereiken dat er in de toekomst naast bewerkte foto’s een schaal komt te staan, zodat lezers kunnen zien in hoeverre er is gebruikgemaakt van Photoshop. Ze hopen dat mensen zich hierdoor meer bewust worden van hoe nep afbeeldingen van beroemdheden zijn. Daarnaast zou het systeem kunnen controleren of wetenschappelijke foto’s gemanipuleerd zijn.
Lees ook dit KIJK-artikel over het speuren naar tekenen van beeldmanipulatie.
Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, LiveScience, Nature News
Beeld: ivva/CC BY-SA 2.0