Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste (non-fictie)boeken van afgelopen jaar? Een overzicht in drie delen.
André Kesseler kiest De datameesters (Stephen Baker):
“In dit boek beschrijft Stephen Baker hoe we dagelijks bij alles wat we doen kleine stukjes persoonlijke informatie achterlaten. Die informatie wordt in toenemende mate verzameld en gekoppeld, zodat allerlei bedrijven en instellingen een steeds beter beeld krijgen van hoe ons leven er precies uitziet. De datameesters is een even beklemmend als boeiend boek over het heden en de toekomst van datamining.”
Jean-Paul Keulen kiest How I killed Pluto and why it had it coming (Mike Brown):
“Astronoom Mike Brown beschrijft hoe hij met zijn collega’s diverse grote hemellichamen ontdekte voorbij de baan van Neptunus, wat er uiteindelijk toe leidde dat Pluto zijn status als planeet kwijtraakte. Een geweldig boek over wetenschap in uitvoering dat erin slaagt niet alleen informatief te zijn, maar ook grappig, spannend en zelfs, als Brown over zijn gezinsleven vertelt, ontroerend.”
Nick Kivits kiest Sun Tzu at Gettysburg (Bevin Alexander):
“De leer van de Chinese generaal Sun Tzu is dan 2500 jaar oud, maar komt door de geschiedenis heen steeds terug bij conflicten. Dit boek behandelt de manieren waarop Sun Tzu’s leer is toegepast tijdens de slag om Gettysburg in de Verenigde Staten. Deze slag was in 1863 het keerpunt van de Amerikaanse burgeroorlog, waarin de zuidelijke generaal Lee een aantal tips van Sun Tzu niet wist toe te passen. De belangrijkste: vecht nooit tegen een vijand die op een hoger punt staat dan jij. Aanrader voor iedereen die van oorlogsstrategie houdt.”
Sander Koenen kiest Falling to Earth (Al Worden):
“Falling to Earth is het relaas van Al Worden, die als command module pilot van Apollo-15 zelf geen voet op de maan zette. Dit boek is niet het zoveelste herkauwde verhaal van een glorieus verleden. Het persoonlijke relaas van Worden bevat hoogte- en dieptepunten. De hoogtepunten kennen we ook uit andere boeken. Het grootste dieptepunt was oneervol ontslag, omdat Worden en collega’s bijna vierhonderd eerstedagenveloppen hadden meegesmokkeld naar de maan om die later op aarde te verhandelen.”
Anne Loyen kiest Egypte (Alexander Weissink):
“Doordat de toestand in de Arabische landen nog altijd actueel is, moet ik vaak terugdenken aan dit boek. Het beschrijft met welke problemen het schijnbaar idyllische duikparadijs Egypte eigenlijk te maken heeft en hoe dat uiteindelijk kon leiden tot de volksopstand. Nog steeds een aanrader voor iedereen die wat achtergrond wil over de toestand in het Midden-Oosten.”
Barry van der Meer kiest De singulariteit is nabij (Ray Kurzweil):
“Futurist Ray Kurzweil leidt ons naar het fascinerende moment dat machines ons qua intelligentie voorbijstreven: de ‘singulariteit’. Overtuigd door Kurzweils talloze argumenten dat dit moment ons bestaan ingrijpend zal veranderen, zet deze dit jaar verschenen Nederlandse vertaling van The singularity is near (2005) je aan het denken. Wanneer word ik een cyborg en hoe voelt dat? Een zeer intrigerend boek.”
Klik hier voor de keuzes van KIJK-medewerkers Vivianne Bendermacher, Marysa van den Berg, Hidde Boersma, Stephan van Duin, Inge Fraters en Raymon van Heemskerk. Morgen lees je op deze site de picks van de overige KIJK-medewerkers!