Over 250 miljoen jaar zullen de continenten weer tegen elkaar geschoven zijn. Dat kan leiden tot een wereld met veel minder dier- en plantensoorten. Volgens sommige wetenschappers wordt de aarde dan zelfs zo heet dat alle zoogdieren het veld zullen moeten ruimen.
Zo’n 170 miljoen jaar geleden kon je van hier naar Canada fietsen – als mensen en fietsen al hadden bestaan. Samen vormden de continenten toen namelijk één supercontinent ergens rond de evenaar: Pangea. Sindsdien zijn ze van elkaar afgedreven.
Maar Pangea is niet het enige supercontinent dat onze aarde heeft gekend. Door plaattektoniek bewegen de landmassa’s steeds naar elkaar toe en dan weer van elkaar af. Daardoor had Pangea eerder al zeker een voorganger, en volgens veel wetenschappers zelfs twee.
Wereldwijd proberen geologen te begrijpen waarom supercontinenten opbreken en uit te rekenen wanneer, waar en hoe de continenten elkaar weer zullen aanraken. Kijkend in de achteruitkijkspiegel voorspellen ze de toekomst: hoe ziet het volgende Pangea eruit? Spoiler alert: voor ons mensen lijkt de vorming van het volgende supercontinent geen rooskleurig vooruitzicht.
In KIJK 1/2024 lees je waarom. Bestel deze editie eenvoudig online via de knop hieronder.
Tekst: Bas Buise
Beeld: Ianm35/Getty Images