In Reis naar de toekomst voorspelt Michio Kaku hoe de wereld er de rest van de 21ste eeuw zal uitzien.
Het zal moeilijk zijn een boek te vinden dat inhoudelijk dichter bij KIJK in de buurt ligt dan Reis naar de toekomst. Hierin behandelt snaartheoreet en presentator Michio Kaku namelijk louter onderwerpen die ook in ons blad geregeld de revue passeren, variërend van gentherapie tot ruimtevaart, en van kernfusie tot quantumcomputers. Het hoofddoel dat Kaku zich daarbij heeft gesteld, is voorspellen hoe de wereld er de rest van deze eeuw uit zal zien.
Een must voor elke KIJK-lezer dus? Nou, toch niet helemaal. Voor een deel komt dat doordat het boek wel érg breed van opzet is. Niet alleen probeert Kaku alle facetten van de 21ste eeuw in één boek te vatten, ook behandelt hij heel veel onderzoek van nu én duikt hij zelfs bij tijd en wijle de geschiedenis in. Dat zorgt er natuurlijk voor dat hij nergens heel diep op in kan gaan. Lees je al een tijdje KIJK, dan loop je daardoor kans dat je veel van wat Kaku vertelt al weet. En voor wie hoopt op een nieuw boek à la Bill Brysons succesnummer Een korte geschiedenis van bijna alles: daarvoor mist Kaku dan weer de flair en de humor.
Dat laat onverlet dat Reis naar de toekomst een prima te lezen boek is, tot de nok toe gevuld met razend interessante ontwikkelingen. Maar van ons mag Kaku zich de volgende keer wat meer op één onderwerp richten. En, als we bovendien even terugdenken aan zijn geweldige boek Hyperspace uit 1994: misschien kan hij dan gelijk zijn manusje-van-allesmuts weer eens verruilen voor zijn snaartheoretenhoed.
paperback | 448 pagina’s | Nieuw Amsterdam | € 24,95 | ISBN 978 90 468 1128 3