Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de TIE Starfighter op bezoek bij de ESA.
Zou je alle ruimtevaartuigen uit Star Wars rangschikken op basis van hun shut-up-and-take-my-money-factor, dan staat de Millennium Falcon op één. Maar de TIE Starfighter verdient minstens een plek in de top drie. TIE staat voor Twin Ion Engine. Zo’n ionenmotor verbrandt geen brandstof, maar zet met behulp van zonnepanelen licht om in elektriciteit om zware gasatomen elektrisch te laden. Die geladen gasatomen (ionen) worden flink versneld en stuwen, als ze het ruimtevaartuig verlaten, door hun reactiekracht het ruimtevaartuig voort.
Lees ook:
Niet sciencefiction
De hier afgebeelde TIE Fighter zal alleen nooit vliegen. Het model werd tentoongesteld in de Hertz-kamer van ESTEC, het technische hart van ruimtevaartorganisatie ESA. Normaliter worden hierin radarinstrumenten getest; de blauwe kegels absorberen alle radiosignalen en voorkomen zo weerkaatsing. Overigens is het ruimtevaartuig dan wel sciencefiction, maar een ionenmotor zeker niet. Meerdere ruimtesondes van de ESA zijn er bijvoorbeeld mee uitgerust.
Deze SHOT staat ook in KIJK 1/2024.
Beeld: ESA/P. de Maagt