Op de site Uwingu kun je tegen betaling namen voorstellen voor planeten buiten ons zonnestelsel.
Planeten buiten ons zonnestelsel, oftewel exoplaneten, hebben doorgaans niet de meest interessante namen. HD 10180c, Kepler-20e, Kepler-36b, OGLE-2005-BLG-390Lb… Maar als het aan het nieuwe bedrijfje Uwingu ligt, komt daar binnenkort verandering in. Dat heeft namelijk een site gelanceerd waar Jan en alleman namen kan registreren voor exoplaneten.
Een naam deponeren kost 4,99 dollar (3,83 euro). Veel eisen zijn er niet: de naam mag niet langer dan vijftig tekens lang zijn en louter bestaan uit letters uit het Latijnse alfabet. Verder moet de naam “iets zijn wat de gemiddelde grootmoeder graag haar kleinkind zou horen zeggen”. Oftewel: geen schunnigheden.
Of een door jouw gesuggereerde naam ooit echt wordt gebruikt? Dat valt te betwijfelen. Sowieso zijn er nu al meer voorgestelde namen dan bevestigde exoplaneten. Daarnaast is het maar de vraag of de International Astronomical Union, die gaat over de namen van hemellichamen, ooit daadwerkelijk gaat putten uit deze database. Het orgaan is zelf vooralsnog van mening dat maar klein groepje overbekende hemellichamen een eigen naam verdient – en dus niet elke van de nu 861 ontdekte exoplaneten.
Wel gaat het bij Uwingu niet om zomaar een clubje opportunisten dat even snel geld wil verdienen, à la de bedrijfjes die sterren ‘verkopen’. De directeur is bijvoorbeeld astronoom Alan Stern, in het dagelijks leven hoofdonderzoeker van de NASA-missie New Horizons, nu onderweg naar Pluto en de Kuipergordel. En in de adviesraad komen we klinkende namen tegen als Geoff Marcy, de astronoom die het record exoplaneten op zijn naam heeft staan, en de bloggende sterrenkundige Phil Plait.
Ook verdwijnt het geld niet naar de bankrekening van Stern en consorten, maar wordt het gebruikt om astronomische projecten te financieren. Dus als je de sterrenkunde een warm hart toedraagt – koop een exoplanetennaam!
Bron: Uwingu
Beeld: ESO